– Generelt ser Mattilsynet alltid alvorlig på mistanker om ILA. Det er en svært uønsket sykdom som medfører store tap, og er en sykdom som vi har en internasjonal forpliktelse på å bekjempe, sier Aud Skrudland i Mattilsynet til iLaks.
Nå følger de ILA-planen, både med å få verifiser mistanke og få fjernet syk fisk så raskt som mulig. – Marine Harvest har helt korrekt varslet oss. De er kjent med situasjonen i området og de har vært veldig på vakt. Jeg kan også si at det er en svak mistanke, eller det vi kaller er grunn til mistanke, sier Skrudland.
Må eventuelt utvide observasjonssonen
Hun forteller at de i dag har et høringsmøte på Hitra, for alle de aktuelle anlegg, hvor de nå går gjennom forslaget fra Mattilsynet om soneforskrift i forbindelse med ILA-påvisningen til SalMar.
– Anlegget til Marine Harvest, som nå har mistanke om ILA, ligger i observasjonssonen. Det ligger altså ikke i kjernesonen, men i et område som vil få spesielle restriksjoner. Hvis det nå blir bekreftet ILA, vil bekjempelsessonen bli utvidet, opplyser Skrudland.
Vinner på god struktur
I området har de allerede en god sonestruktur. Dette mener Skrudland er en stor fordel.
– Vi ser at oppdrettsaktørene i dette området allerede er godt samkjørt, hvor fisken settes ut i soner, og brakklegges i soner. Det betyr at konsekvensen av det som nå skjer, er mindre enn i områder hvor man har mer blandete utsett med stor og liten fisk om hverandre. Nesten all fisk i området, som kan bli berørt, er satt ut nærmest samtidig, og den nærmer seg snart slaktemoden alder.
Hun påpeker at det betyr at området raskt kan tømmes om nødvending, enten ved forsert slakting, eller vanlig slakting hos de anleggene som ikke får ILA.
– Deretter kan de brakklegge området og sette ut fisk som normalt til neste år, sier Skrudland.
Vi gjør det vi må for å hindre smitte
I Lofoten og Vesterålen ble de rammet hardt av ILA i fjor. Hele 7,6 millioner fisk måtte destrueres, og tapene var store.
Foreløpig har Mattilsynet båndlagt åtte lokaliteter som følge av ILA-smitte hos SalMar, og totalt i området står det mellom 15-18 millioner fisk.
– Vi har foreløpig ingen grunn til å forvente at det skal bli en tilsvarende situasjon her. Vi gjør det som er nødvendig for å forhindre videre smitte, og det er det vi kan gjøre for å forebygge. Det positive her er at de har god slaktekapasitet i området, og de fleste er store aktører med stor kapasitet som vil kunne håndtere dette rimelig greit, sier Skrudland.
Leter etter smittekilden
Sammen med Veterinærinstituttet jobber de nå med å finne smitteveier.
– Det var et utslipp av blodvann etter slakting av ILA-fisk fra et slakteri i området. Vi utelukker ikke at det er en av smittekildene, men vi har ikke konkludert med noe ennå, sier Skrudland.
Må raskt få ut syk fisk av systemet
Også Veterinærinstituttet ser alvorlig på situasjonen.
– Spesielt på grunn av at det er et oppdrettstett område med mye fisk. Vi vet ikke hvor lenge smitten kan ha vært i området, men det er vi i ferd med å nøste i det, sammen med Mattilsynet, forteller Brit Hjeltnes ved Veterinærinstituttet til iLaks.
Hun forteller at de har konstatert at næringsaktørene selv ser alvorlig på slike utbrudd og mistanker.
– Marine Harvest vet utmerket hva ILA betyr, så vi regner med at de behandler den som den alvorlige sykdommen den er, sier Hjeltnes.
Hun forteller at de nå vil ta en genetisk kartlegging for å se på slektskap mellom stammer, som vil kunne si noe om muligheten for at det kan ha skjedd en smitteoverføring fra ett sted til et annet.
-Men vi kan ikke fastslå noe med sikkerhet ennå. Det viktigste nå, er at man får den smittede fisken ut så raskt som mulig for å redusere faren for smittespredning.