– Det har vært svært nyttig å få satt av hele to dager til gjennomgang og drøfting av alliansens videre arbeide. Vi har hatt konstruktive diskusjoner som gjør oss bedre rustet til å ta videre vårt felles arbeide med å fremme de forventninger sjømatnæringen har til forbedret markedsadgang for våre produkter. Ett av
Fakta
- Sjømatalliansen ble etablert i august 2014 og er er et interessefellesskap mellom Norges Fiskarlag, Sjømat Norge (tidl. Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening), Fiskebåt, Samarbeidsrådet for salgslagene (Norges Råfisklag, Vestnorges fiskesalgslag, Rogaland Fiskesalgslag, Norges Sildesalgslag, Sunnmøre og Romsdal fiskelsalgslag, Skageragfisk) og Norske Sjømatbedrifters Landsforening.
- Norges Sjømatråd og Fiskeri- og havbruksnæringens Forskningsfond (FHF) deltar som observatører i alliansen.
- Sjømatalliansen arbeider for å styrke de offensive handelsinteressene for norsk sjømat, og for fri markedsadgang til alle viktige markeder. Hovedfokus er arbeidet for å sikre en vesentlig forbedring av markedsadgangen til EU. Om lag 60 prosent av norsk sjømateksport går til EU og 70 prosent av dette kvantumet er tollbelagt.
Han synes det er trist at det dessverre er slik at det er betydelige utfordringer for sjømatnæringen når det kommer til adgangen til flere sentrale markeder.
- Dette er utfordringer som kan forsterkes dersom den såkalte TTIP-avtalen mellom USA og EU blir en realitet. Vi har derfor brukt deler av vårt opphold i Brussel til å skolere oss på nettopp arbeidet med å få på plass TTIP-avtalen og vi har møtt personer som er godt involvert i denne prosessen.Vi har også hatt nyttige møter med representanter for EUs foredlingsindustri og med kabinettet til handelskommisæren i EU, sier Ingebrigtsen.
Nå har de sterke ambisjoner med å få løftet sjømatnæringens offensive handelspolitiske interesser. Særlig deler av villfisknæringen og da særlig pelagisk sektor har utfordringer med sin markedsadgang som de mener er høyst nødvendig å få gjort noe med.
- Vår samling i Brussel har gjort oss godt rustet til i fellesskap å ta tak i disse sakene, understreker Ingebrigtsen.