Hver uke rapporterer 473 anlegg, i snitt, inn sine lusetall. Lusegrensen som er satt til 0,5 voksne hunnlus, må holdes til en hver tid. Noen vil likevel være over denne grensen hver uke.
Totalt i år er snittet for anlegg som ligger over lusegrensa på 17 anlegg ukentlig i følge BarentsWatch.
38 anlegg i snitt behandles ukentlig medikamentelt
Spesielt i 2015 har Midt-Norge slitt med mye lus. Dette bekrefter både selskapene og fiskehelsetjenestene i regionen. De aller fleste har investert i nytt utstyr for å bekjempe lusa, og det meldes om at kapasiteten på de ikke-medikamentelle behandlingsmetodene er god på nåværende tidspunkt. Samtidig er smittepresset en utfordring i området fremdeles.

Figuren viser antall lokaliteter som ukentlig ligger over lusegrensa (rødt) i forhold til antall lokaliteter som har rapportert inn lusedataene sine (blå Stolper). Tallene gjelder for inneværende år og er fordelt på antall uker.
Det gledelige er at fiskehelsetjenesten Åkerblå, meldte om at det bare unntaksvis har blitt behandlet medikamentelt i år.
Dersom vi ser på statistikken er det i snitt 38 medikamentelle avlusninger (bad/fôr) ukentlig.
Marine Harvest medisinerer mest
Ser vi på uke 31, som er den siste uken som har oppdaterte tall, er det 36 lokaliteter som har blitt avlust den uken. Av disse står Marine Harvest for nær halvparten av disse. Hele 17 lokaliteter, tilhørende Marine Harvest, har blitt avlust medikamentelt. Selskapet dominerer også i ukene før. Etter Marine Harvest kommer Erko Seafood inn som nummer to med seks lokaliteter.
– Det er vanskelig for oss å kommentere de andre selskapene sine avlusningsrutiner, men trolig er det registrert flere behandlinger på Marine Harvest sine anlegg på grunn av vår lusestrategi, sier kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland til iLaks.
Selskapets strategi sier at de skal behandle enkeltmerder isteden for hele anlegget. I tillegg iverksetter de tiltak allerede ved et snitt på 0,2 voksne hunnlus.
– BarentsWatch sin oversikt skiller heller ikke mellom behandling av hele anlegg og behandling av enkeltmerder. Fremstillingen forteller på den måten ikke hvor mange merder og hvor mye isk som faktisk er behandlet, avslutter Hjetland.