Siden oktober 2015 har det vært restriksjoner i området hvor SalMar fikk påvist ILA ved to lokaliteter i april. Årsaken til utbruddet skal mest sannsynlig være forårsaket av en lekkasje med blodvann fra slakteriet hvor syk fisk ble slaktet. I tillegg er det mistanke ved fem lokaliteter i samme området som tilhører SalMar og Marine Harvest.
Da er det ikke lett å være naboanlegg.
Artikkelen fortsetter under figuren.

Kartet viser ILA-påvisninger og mistanker i rødt, mens de sorte er ILA-frie foreløpig. I tillegg er det mye lus i området som skaper utfordringer.
Utrivelig
Måsøval Fiskeoppdrett ligger midt i kjernen av ILA, og det vil alltid være en fare for smitte når et anlegg i nærheten først har fått påvisninger.
I en tidligere artikkel på iLaks uttaler både Veterinærinstituttet og Mattilsynet at de frykter en ILA- etablering i området.
Les også: Frykter etablering av ILA på Frøya
– Når vi får slikt i nabolaget er det ikke trivelig for noen. Det vi frykter aller mest er at også vi skal få en påvisning. Rent praktisk har det vært skjerpede rutiner i hele området og strenge restriksjoner på hva man kan gjøre, sier daglig leder i Måsøval Asle Rønning til iLaks.
Enn så lenge er det ingen ILA
De er pålagt månedlige prøvetaking siden uhellet ved slakteriet til SalMar, og de fortsetter med dette arbeidet fremover. Dette fører til ekstra kostnader for alle som er berørt.
– Heldigvis har prøvene enn så lenge vært negative. Det er klart det koster litt med prøvetaking og det koster litt å ha skjerpede rutiner, men det blir smått i forhold til konsekvensene det gir å få ILA. Tiltakene som er pålagt gjennomfører vi derfor med glede. Dette bidrar til å redusere risikoen i hele området, og til å bekjempe sykdommen, sier Rønning.
Har en million fisk i sjøen
Opprinnelig hadde selskapet 1,6 millioner på to lokaliteter på Frøya Nord. Nå slaktet de ut lokaliteten Langøya i forrige uke, men det er rundt en million fisk igjen i sjøen. All denne fisken er satt ut vår-15 og skal slaktes utover høsten, forklarer Rønning.
– Gitt situasjonen med ILA og utfordringer med lus vil nok trolig sonen være tømt innen jul, sier Rønning, men understreker at han ikke kan snakke på vegne av de andre oppdretterne.
Store luseutfordringer
Området er også preget av mye lus. I uke 31 er Måsøval Fiskeoppdrett omringet av fem anlegg som har gått over lusegrensa. Ved Kattholmen anleggene til SalMar er det registrert henholdsvis 1,21 og 1,12 voksne hunnlus i snitt. Mens på SalMar sitt anlegg Rataren er det hele 3,47 hunnlus i snitt. Ved lokaliteten Grøttingsøy er det registrert 5,1 og på Tennøya er det registrert 0,52 voksne hunnlus. Begge anlegg tilhører Marine Harvest. Måsøval ligger oppført med 0,2 lus og i samme periode og ligger derfor godt under lusegrensa.
– Vi er intet unntak og det merkes at det er stort smittepress for tiden. For vår del opplever vi at det er samme lusepresset som vi hadde i fjor. Forskjellen er at det vi har brukt aller mest, hydrogenperoksid, ikke lenger hjelper. Det gjør at vi opplever at vi må håndtere lusa med alternative metoder. Vi bruker Thermolicer, noe ferskvann og ellers andre tiltak som forebygger lus. Vi går derfor en spennende høst i møtet, fastslår Rønning.
Selskapet, med hovedkvarter på Sistranda på Frøya, har også investert i rognkjeksproduksjon og avlusningsflåten “Helixir” for å være bedre rustet til kampen mot lakselus i fremtiden.