Det kom nylig nok en ny mistanke om ILA ved et av SalMar sine lokaliteter på Frøya. Det betyr at området har to påvisninger og fem mistanker.
Slakter fortløpende
Konsernsjef Leif Inge Nordhammer ser alvorlig på situasjonen, og de gjør det de kan for å redusere smittepresset.
– Det er om lag en million fisk ved vår lokalitet Salatskjæra, og fisken har en snittvekt på fire kilo, sier Nordhammer til iLaks.
Videre forteller han at hele området, uavhengig av aktør, har vår-15 generasjon i sjøen, og at det derfor er snakk om stor fisk.
– Fisken på anleggene, hvor vi har mistanke om ILA, slaktes ut fortløpende etter slakteplanen, så det blir mindre og mindre fisk ute i sjøen uke for uke. Mattilsynet har, som flere ganger tidligere nevnt, etablert en bekjempelsessone og observasjonssone i området, noe som avklarer kjørereglene for området, forklarer Nordhammer.
Helt klart forhøyet risiko for ILA i alle anlegg
Mattilsynet legger ikke skjul på at situasjonen er alvorlig, og den blir ikke mindre alvorlig etter at nok en ny mistanke har oppstått.
– Vi tenker at det er et område som helt klart har forhøyet risiko for ILA i alle anlegg. Sykdommen er spredt mer enn det som er behagelig, men forskriften om hyppig prøvetaking fungerer nok etter hensikten. Hele Frøya Nord er omfattet av gjeldene forskrift. En del mistanker tar tid å få bekreftet, men de fleste er fanget opp før fisken blir alvorlig syk, forklarer Aud Skrudland i Mattilsynet.
Hun understreker at alle aktører må være observante på alle tegn til sykdom og tenke smitteforebygging i alt de gjør.
Området tømmes for fisk
– I dette området er det mye fisk, men samtidig er det et område hvor strukturen er slik at fisken er relativt jevnstor. Området vil, innen kort tid, være tømt for fisk. Dette er det heldige i det uheldige, mener Skrudland.
Det vil derfor trolig være få konsekvenser for utsett av ny smolt, siden området er så samkjørt som det er.
Ingen nye utsett før til våren
– Nå vil det være en felles brakklegging, og det vil ikke bli satt ut fisk før til våren igjen i dette området. Samkjøring har alt å si i en slik situasjon. Hadde man hatt store og små fisk om hverandre, ville situasjonen vært langt verre, sier Skrudland.
Hun setter pris på at SalMar slakter fisken fortløpende.
– Vi anbefaler alltid et anlegg med mistanke om ILA å slakte ut fisken så raskt som mulig, men vi har ikke hjemmel til å pålegge tvangsslakting før vi har en påvisning. Det eneste som er annerledes er at de må foreta lukket slakting fra lukkede tanker, selv ved mistanke om sykdom på fisken, avslutter Skrudland.