Flere vil mene at dagens luseregime er for strengt. Å til en hver tid holde seg til en absolutt grense fører til at næringsaktørene må behandle fisken hyppig. De behandlingsmetodene som benyttes er i stor grad mekanisk avlusning, som Mattilsynet i en melding selv advarer mot.
Les også: Stiller spørsmål ved luseforskriftens mantra
Jobber med luseforskriften
Friede Andersen i Mattilsynet bekrefter at luseforskriften er under revidering.
– Vi jobber med å revidere den for å tilpasse den til den nye forvaltningsmodellen med blant annet produksjonsområder. Men det er for tidlig å si noe om vi vil foreslå endring av lusegrensen, sier Andersen til iLaks.
Tålmodighet er nøkkelen
Hun betegner lusesituasjonen som alvorlig, men anser det ikke som en trussel mot næringen som sådan.
Les også: – Luseforeskriften har trumfet dyrevelferdsloven
– Oppdretterne må tilpasse produksjonen utfra de virkemidlene de til enhver tid har for å ha kontroll på lakselusen og som samtidig innebærer god fiskehelse- og velferd. På kort sikt kan det innebære redusert produksjon enkelte steder. Samtidig har oppdrettsnæringen tidligere vist at de kan løse store problemer. Det er ingenting som tilsier at de heller ikke skal klare det nå. Tålmodighet og evne til forebygging og tilpasning til fiskens biologi mener vi er nøkkelen til å løse lakselusproblemet, sier Andersen.