Det var i august at iLaks fikk bekreftet at produsenter av økologisk laks ikke lenger får merke fisken som økologisk. Grunnen ligger i manglede avtaleregulatoriske forhold mellom EØS-regelverket og EØS-avtalen. En langvarig strid som omhandler sauebønder, har fått konsekvenser for økologisk lakseproduksjon, selv om de produserer sin fisk etter de reglene som gjelder.
Les også: Midlertidig kroken på døra for norsk økologisk laks
Klarer ikke oppnå rett pris
– Det er helt utrolig at myndighetene har fått oss opp i denne situasjonen, mener daglig leder i Flakstadvåg Laks, Roy Alapnes, som begynner å merke konsekvensene hindringene skaper for dem.
Han har tidligere uttalt at det koster betydelig mer å produsere økologisk, og at dette hentes inn igjen i prisen de får for den. Nå blir dette stadig vanskeligere å oppnå.
– På driften har vi ikke merket det ennå, men på salgssiden merker vi det tydelig. Frankrike har vært vårt største marked, og det er klart at vi merker at det over natta forsvant. Foreløpig følger vi slakteplanene, men nå begynner det å butte imot. I den perioden vi er inne i nå, har vi ikke klart å hente inn den prisen som er nødvendig for dette produktet, forteller Alapnes.
Les også: – Det koster betydelig mer å produsere økologisk
– Staten bør erstatte tapet
Noe spøkefullt, men samtidig med en alvorlig undertone, mener han derfor staten bør betale for dette tapet.
– Det ville være fornuftig i denne situasjonen. Det er myndighetene som har ført oss inn i dette uføret, og det er nærmest utrolig, mener han.
Men han tviler på at det blir løsningen. Utover det er han rask med å mene at myndigheten har jobbet godt, gitt situasjonen de nå er oppe i.
Krefter i sving
– Det at også bransjeorganisasjonen foredler kreftene, sammen med myndighetene for å finne en løsning er positivt. Så det klager vi ikke på, understreker Alapnes, men betegner situasjonen som uheldig.
Geir Ove Ystmark uttalte i en tidligere artikkel på iLaks de kan slå fast at saken nå ikke eskalerer i negativ retning, slik de hadde fryktet. Han understreket også at regjeringen har lagt et solid fundament for å finne varige løsninger som sikrer økolaksen.
– Dette er selvsagt gode nyheter og positive signaler, men samtidig vet vi ikke noe mer konkret om utfallet og hva det vil ende opp med.
Les også: Positive signaler for økolaksen
Leter etter nye markeder
Nå brukes det store ressurser på å finne nye markeder for økologisk laks.
– Vi har jobbet med å bygge marked siden 2001, og det er klart at når det skjer “slendrian-feil” som fører til at Frankrike, Tyskland og UK blir borte som marked med et pennestrøk, får vi problemer. Det er et betydelig kvantum. Nå kan vi ikke lenger selge våre produkter til disse landene. Vi ønsker ikke å selge den økologiske produksjonen som vanlig laks. Det var ikke hensikten, og jeg tror ikke alle vet hvor hard vi har slitt for å bygge opp denne produksjonen, sier Alapnes.
Han vil ikke si så mye om det på sikt vil få konsekvenser for den videre driften, men han gir samtidig uttrykk for at det ikke er lett akkurat nå.
– Å gi opp sånn helt uten videre er ikke planen. Enn så lenge legger vi vår lit i at situasjonen blir ryddet opp i, og at vi kan fortsette å bygge videre på det vi har gjort frem til nå, avslutter Alapnes.