- På midten av 1700-tallet ble lakselusen sett på som en velsignelse og betegnet som årsaken til at villaksen gikk opp i elvene. Det er lenge siden, og vi har ikke et slikt syn på parasitten, konstaterer konserndirektør i SalMar, Leif Inge Nordhammer.
Tredje kvartal for SalMar har i stor grad handlet om lakselus og det har derfor vært operasjonelt sett, vært et krevende kvartal for selskapet.
- All håndtering av laks fører til stress, og gjentatte operasjonene svekker laksen som sådan. I tillegg til at vi bruker betydelige summer for å holde lusetallene nede, ser vi også høyere dødelighet på fisken som følge av hyppigere håndtering og behandling. Dette viktig å ta med seg, sier Nordhammer.
Ikke godt nok forberedt
Under førstekvartalsfremleggelsen i år fortalte Nordhammer at de forberedte seg på at lusesesongen ved å øke brønnbåtkapasiteten.
- Vi forutså ikke at lusesituasjonen ville bli så massiv som den ble, innrømmer Nordhammer.
De var derfor ikke godt nok forberedt. Han påker at det var flere faktorer som førte til at situasjonen ble utfordrende.
- På grunn at vi måtte avluse hyppigere, la det beslag på brønnbåtkapasiteten. I tredje kvartal var det i tillegg betydelig med smoltutsett og høy aktivitet på slakteriene. Det blir derfor en krevende prosess som ikke gikk i hop. Viktigheten av å ha godt nok med brønnbåt er veldig viktig. I tillegg er det svært viktig å samhandle med naboen så godt det går for å lykkes.
Ruster opp
Nordhammer vil benytte anledningen til å skryte av de ansatte som har gjort en suveren jobb på anleggene.
- De har satt inn tiltak så godt det lot seg gjøre, og har stått på.
Nå er mye av laksen slaktet ut, og smittepresset er trolig på vei ned. Norhammer forteller nok en gang at de skal stå rustet til neste sesong.
- Vi har forberedt oss enda bedre ved å investere i en betydelig økning av behandlingskapasitet. Målet er at vi til en hver tid på 10-12 dager skal ha god nok kapasitet til å klare å avluse 80 prosent av fisken vi har stående.
Han forteller at de kommer til å sette ut fem millioner rognkjeks, som tilsvarer en innblanding på 15 prosent. I tillegg har de investert i flere mekaniske avlusningsmetoder som Skamik og Flatsettsund sin lusespyler, samt at Thermolicer er på plass.
I tillegg har de chartret inn nok en brønnbåt, som vil være på plass sommeren 2016.
- Vi vil da ta i bruk ferskvannsbehandling mot lus. Vi vet at dette virker, men uten muligheten til å gjenbruke vannet, blir det en for krevende operasjon. Med den nye brønnbåten vil vi muliggjøre dette, sier Nordhammer.
Den videre strategien er å være mye mer i forkant av lusen, og behandle fisken lenge før man nærmer seg lusegrensa.
- Å være to til tre dager for sen kan få store konsekvenser. Vår filosofi er å forebygge lusepåslag, samt å angripe lusa på et tidlig nivå. Med den kapasiteten vi nå har bygget opp vil vi stå mye sterkere til å klare dette, avslutter Nordhammer.