Quantcast
Channel: iLaks
Viewing all articles
Browse latest Browse all 20640

– Dette beviser at det haster med nye lusemidler

$
0
0

Det er en presset næring som står uten veldig effektive legemidler mot lus, og hvor mekanisk avlusning sliter på fisken. De siste hendelsene ved Lerøy-Midt og Måsøval Fiskeoppdrett viser at lusene er så mange og at det går utover fiskevelferden i merdene.

Les også: Er sterkt preget av sakens realitet

Professor Frank Nilsen som leder Sea Lice Research Centre (SLRC) i Bergen mener nye legemidler er sårt tiltrengt, men kan samtidig ikke si noe om tidsperspektivet før det vil komme på plass.

– Det er Statens Legemiddelverk som godkjenner dette. Det er en prosess som kan ta tid, men vi får håpe det ikke vil drøye for lenge, sier Nilsen til iLaks.

Fett og dødfisk i overflaten inni merd. Foto: Mattilsynet

Etter det professoren kjenner til er det kun ett legemiddel mot lus som ligger inne til godkjenning for å få markedsføringstillatelse. Når det kan lanseres, vet han ikke med sikkerhet. Medisinfirmaet Elanco skal ha et middel som inneholder lufenuron, som hinder skallskifte hos lakselusa.

Statens Legemiddelverk hadde ingen tilgjengelige folk som kunne besvare iLaks sine henvendelser på hvor langt unna en godkjenning man er på dette spesifikke middelet. De bekrefter derimot at de har registrert at næringen sliter, og opplyser om at en godkjenning kan skje raskt, så lenge dokumentasjonen er tilstrekkelig.

Det tar mellom 8-10 år å utvikle et legemiddel
SLRC jobber på mange måter i andre enden av skalaen.

– Det vi jobber med dreier seg mye om forarbeidet. Vi kan legge grunnlaget, så er det opp til firmaene å ta det videre, om de synes det er interessant. Det er en bråte med saker som vi jobber med, som ligger på siden av de faglige vurderingene på om noe skal kommersialiseres videre. Medisinmessig ligger vi derfor inne i en tidlig fase. Selv om vi hadde hatt mange lovende ting på plass, ville det likevel tatt år før det ville nådd markedet. Mange ideer ville heller aldri nådd så langt, sier Nilsen.

Les også: – Dette bør ikke skje så veldig mange flere ganger

Har ikke sett lignende skader siden 80-tallet
Nilsen har også fått med seg bildene av laksen som er oppspist av lus.

– Luseskader som dette har jeg ikke sett siden slutten av 80-tallet. At vi raskt trenger effektive midler mot lus, er disse hendelsen derfor et bevis på, mener professoren.

Han forteller at når man først får for mye lus på fisken er det utrolig hvor store skader man kan få.

– De beiter seg rett gjennom og ned til hodet hvor det er lettest for lusa å komme til. Det ser ikke fint ut. Mange av de medikamentene som er på markedet i dag har mistet mye av sin effekt, og situasjonen er kritisk, mener Nilsen.

Trenger minst to nye midler
Han mener videre det vil være viktig å få på plass både et oralt legemiddel og et bademiddel mot lus.

– For stor fisk er det ofte mest hensiktsmessig å bade, mens orale legemidler er best å benytte i de tidlige fasene i produksjonen. Jeg tror at man har behov  for å få på plass begge deler for at man skal få best mulig kontroll. Det andre viktige er å få på plass flere gode forebyggende metoder enn det som finnes i dag,  for å holde smittepresset så lavt som mulig. Man kan  ikke bli for avhengig av de behandlingskrevende metoden som mekanisk avlusning skaper. Det går hardt utover fisken og det er svært uheldig, mener Nilsen.

Spørsmålet er om ny teknologi, lukkede merder og landbasert oppdrett vil presse seg frem som en løsning for å oppnå videre vekst.

– De foreløpige konsekvensene av for mye lus, er at man må ta ned tettheten. Det er ikke gunstig rent økonomisk sett for aktørene. Uavhengig om oppdrett dreier mot land, i lukkede enheter eller fortsetter i åpen sjø, er behovet for nye legemidler der uansett. Både for å få kontroll, men også for å forhindre at slike stygge hendelser skjer igjen, avslutter Nilsen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 20640