Med en saks formet som en rognkjeks klippet Sandberg et bånd illustrert med lakselus. Det nye anlegget i Flatanger har kostet 110 millioner kroner, og rensefisken er svært etterspurt.
Aktuelt
Å kunne bekjempe lakselus på bærekraftig og ikke-medikamentelt vis har blitt særlig aktuelt med de store luseskadene som er blitt avdekket på yttersiden av Frøya den siste tiden.
Les også: – For enkelt å rette skyld mot myndighetene
– Ideen bak det å bruke rognkjeks i kampen mot lakselusa dukket opp som et resultat av at man observerte rognkjeks som hadde svømt inn i oppdrettsnota og oppholdt seg der sammen med laksen. Når man studerte mageinnholdet i rognkjeksa så man at den hadde spist lakselus i store mengder, sier Stian Holmen i Namdal Rensefisk.
Fakta
Seks oppdrettere
Bak dannelsen av Namdal Rensefisk står seks forskjellige selskaper – alle engasjert med oppdrett av laks.
– Ideèn bak selskapet Namdal Rensefisk var det Bjørøya i Flatanger som fikk, og etter hvert ble man totalt seks bedrifter som stilte seg bak prosjektet Namdal Rensefisk. De seks eierbedriftene er Marine Harvest, Midt-Norsk Havbruk, Emilsen Fisk, Aqua Gen, Nova Sea og Bjørøya, fortsetter Holmen.
Alle eierbedriftene hadde behov for mye rognkjeks i kampen mot lusa framover, og ved å starte opp Namdal Rensefisk oppnådde man stordriftsfordeler og risikospredning.
Tatt i bruk
– Vedtaket om at man skulle bygge Namdal Rensefisk i Flatanger ble fattet høsten 2014. Byggningsarbeidet ble igangsatt tidlig på nyåret i 2015, og kun ni måneder senere ble den første rogna lagt inn i anlegget, forteller Holmen videre.
– I desember 2015 kom vedtaket om å bygge byggetrinn 2, og prosjektering startet umiddelbart. Byggningsmassen sto ferdig sommeren 2016, og 1. avdeling i byggetrinn 2 ble tatt i bruk i oktober.