– På Island står oppdrett faglig og utviklingsmessig hvor norsk virksomhet var for 10-15 år siden. Det betyr store muligheter og fine utfordringer for oss som ønsker å gå aktivt inn i næringa i landet, sier fiskeoppdretter Roald Dolmen som også er styreleder i Mnh Holding, i en pressemelding.
I investeringsselskapet har Dolmen med seg de gamle kollegaene Halle Ragnar Sivertsen og Herman Øystein Dolmen. Ice Fish Farm ble etablert for vel tre år siden og driver i to av de tre fjordene på østsida; Berufjordur og Fáskrudsfjordur.
Per i dag har Ice Fish Farm 2.000 tonn ørret i sjøen, samt tillatelse til å produsere 11.000 tonn laks. På Island gjelder faktisk slaktet volum som konsesjonsgrense. Ice Fish Farm har i øyeblikket søknader inne på 24.000 tonn laks, noe som de lokale eierne har fått positiv tilbakemelding på.
Omfattende utsett av laks
Når de erfarne oppdretterne fra Nord-Trøndelag nå kommer inn via avtalt emisjon, skal de første mer omfattende utsett av laks på tre til fire lokaliteter skje. Ice har sitt eget settefiskanlegg, som også produserer storsmolt opp mot 400 gram.
– En vesentlig forskjell imot Norge er produksjonstida fram til slaktemoden laks på 18 måneder, altså fem måneder mer enn i Norge. Det skyldes lav sjøtemperatur og dermed er stor smolt et godt utgangspunkt. Samtidig er bildet på Island svært gunstig med tanke på sykdom og lus, sier Dolmen.
Utstyrsmessig er islendingene bra i rute, med 160 meters merder og sentralfôringsanlegg innført. Samtidig er det totale produksjonsvolumet på Island i dag lavt, med om lag 7.000 tonn laks og ørret.
– Hensikten med vår investering er å komme til i et nytt område for fiskeoppdrett. Ice er den eneste aktøren i de tre fjordene øst på øya. Ut fra hvor næringa i dag står og potensialet i tillatelser og volumøkning, er engasjementet meget interessant, signaliserer Roald Dolmen.
Moderne struktur
– Sentrale bidrag fra oss norske oppdrettere vil være å bygge en effektiv og moderne struktur på drifta, med sonedrift og andre element som har utviklet norsk fiskeoppdrett i gunstig retning.
For egen del vil Roald Dolmen vil fortsette i Midt-Norsk Havbruk, men vil i løpet av kort tid gå ut av stillingen som produksjonssjef i Ytre Namdal for å kunne engasjere seg i drifta på Island. Foruten settefiskanlegg har Ice Fish Farm også slakteri og fabrikk hvor både hel fisk og fileter prosesseres.
Markedsmessig retter islendingene i Ice Fish Farm seg mot kvalitetsmarkeder i USA og Kina for produkt de mener holder meget høy kvalitet. I statene har detaljhandelen hovedfokus, mens det overfor Kina er inngått frihandelsavtale