I takt med fremveksten av lakselus, har nye metoder for å kvitte seg med den også økt. Brønnbåter har i stor grad blitt benyttet til dette arbeidet, både ved bruk av ferskvannsbehandling, hydrogenperoksid og andre installasjoner som kan monteres på brønnbåtene.
Samtidig har det kommet løsninger som ikke krever bruk av brønnbåter, som for eksempel Hydrolicer, lusespylere, og metoder som ikke krever håndtering. Oppsvinget i denne utviklingen blir registrert av brønnbåtsegmentet, men de ser bare positivt på det hele.
Fremdeles en underdekning
Jan Harald Hauvik, lederen for Brønnbåteiernes Forening, påpeker at det fremdeles er en underdekning av brønnbåter.
– For vår del viste 2016 også at det periodevist – når lusa var på det verste – en underdekning på brønnbåttonnasje. Brønnbåtnæringen vil derfor fortsette å levere nye fartøy med nye innovative løsninger for å avhjelpe i lusekampen, forteller Hauvik.
Spesielt peker han på at de den siste tiden har gått enda lengre i spesialisering mot ferskvannsbehandling, samtidig som multifunksjonsbegrepet blir utvidet gjennom mekanisk avlusingsutstyr på brønnbåt.
Han er likevel ikke blind for at det har kommet nye alternative avlusningsmetoder på markedet, som ikke nødvendigvis krever bruk av brønnbåt.
– Det har vært en veldig positiv utvikling innenfor dette segmentet. Særlig gjelder dette de forskjellige mekaniske løsningene som er utviklet og tilpasset. Selv om disse metodene i utgangspunktet kan oppfattes som konkurrenter, og dermed en mulig risiko for brønnbåtene, så er vi som alltid av den oppfatning at alt som kan bidra til å oppnå vekst i oppdrettsnæringen er av det gode for hele verdikjeden, mener Hauvik.
Blir bedre av erfaring
Han peker videre på at det først og fremst næringen som bestemmer hvor stor brønnbåtflåten skal bli. I dag bygges det ikke brønnbåter i Norge uten langsiktige kontrakter i bunnen.
Etter hvert som nye alternative avlusningsmetoder har blitt etablert, har spørsmålet rundt fiskevelferd blitt reist en rekke ganger. Håndtering av fisk har økt som følge av hyppige avlusninger.
– Det er naturlig at nye løsninger og intense/røffe behandlingsmetoder skaper debatt og bekymringer rundt fiskevelferden. På den andre siden vil det utstyret og de metodene som var lite prøvd i 2016, være foredlet og ha en mye høyere funksjonskvalitet i år.
Han mener derfor at året som har gått viser det sammen som tidligere års erfaringer, at det absolutt er behov for noen reflekterte tanker og vurderinger rundt behandlingskapasitet og beredskap når det gjelder lakselus.