Quantcast
Channel: iLaks
Viewing all articles
Browse latest Browse all 20640

Island lager øko-trøbbel for Norge

$
0
0

I august i fikk ikke Norge lenger merke sin økologiske laks som skulle inn på flere av EU-markedene.

Årsaken til EU-avvisningen av norsk økologisk laks var uenighet knyttet til norsk landbruk. EU ønsket at norske sauebønder skulle benytte heldekkende gulv, fremfor spaltegulv som benyttes her til lands.

I oktober bøyde landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) av for EUs krav til norske sauefjøsgulv, for å redde eksporten av økologisk laks.

Alt hviler på Island
Problemet nå er at Belgia viser til at EUs økologiregelverk ennå ikke er blitt innført i EØS-landene Norge og Island. De viser videre til at den tillatte overgangsperioden har utløpt for lengst. Det er nå Island som nå skaper problemer for norsk økologisk laks.

– Vi kan bekrefte at Belgia har stoppet promoteringen av norsk økologisk laks, forteller Trond Davidsen i Sjømat Norge til iLaks.

Han bekrefter også at det er et resultat av at regelverk ennå ikke er implementert i EØS-avtalen.

– Det kan virke som om EU-landene i raskere grad enn før, krever at slike forordninger skal implementeres i regelverket. Norske myndigheter er rede til å implementere dette, men nå hviler resten å Island, forteller Davidsen.

Håper på  bevegelse i saken
Han påpeker at Island har vært mer tilbakeholdende, og at det henger sammen med at de ikke har hatt en fungerende regjering der.

– Etter valget i fjor høst, har man hatt ett forretningsministerium og mange politiske prosesser har blitt skjøvet på. I forrige uke fikk de på plass en ny regjering med en egen statsråd for fiskeri og landbruk. Nå håper vi derfor på bevegelse i saken, sier Davidsen.

Det er derfor Island som nå sitter med løsningen, siden alt tyder på at en ensidig norsk løsning ikke er nok.

– Hvor lett det kommer til å bli, og hvor raskt dette kan løses,  kan vi bare spekulere i. Myndighetene må gjøre det de må, men næringen selv har også kontakter på Island. Vi jobber konkret opp med islandske søskenorgansiasjoner og aktører i den islandske fiskeri- og havbruksnæringen, forteller Davidsen.

Et viktig produkt for industrien i EU
Det skal ikke ha kommet inn noen konkrete signaler på at det er andre land som vil følge etter Belgia, foreløpig.

– Vi må huske at det er en industri i EU som er veldig avhengig av å få disse produktene fra Noreg. Det er, og har vært, en betydelig påskyndelse fra industrien på egne lands myndighetene og på kommisjonen for å få på plass en løsning på denne konflikten. Det å begrense promoteringen fra norske økologiske produkter er videre opp til hvert enkelt land å avgjøre, avslutter Davidsen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 20640