I takt med at lakselusa begrenser veksten i oppdrettsnæringen, kommer det i økende grad nye metoder som skal ta knekken på den. iLaks har allerede skrevet om Aller Aqua, som har utviklet et fôr som stimulerer laksens eget immunforsvar, nemlig slimet. Et tykkere og mer robust slimlag skal, i følge selskapet, gjøre det vanskeligere for lusa å få festet seg.
Metoden har vist gode effekt i storskala testing, og i flere medier og miljøer betegnes metoden som en mirakelkur.
Umulig å utrydde
På tross av god testresultater mener professor Tor Einar Horsberg ved NMBU, at kampen mot lusa neppe noen sinne vil vinnes. Han viser ikke direkte til dette konkrete produktet, men på generell basis.
– Dette mener jeg fordi det vil være umulig å utrydde parasitten, sier professoren.
Han peker på at lus vil være en utfordring, så lenge oppdrett drives i åpne merder og uten effektive lusemidler. Spørsmålet er om man i større grad må tenke på å dreie oppdrett mot lukkede enheter for å hindre at lusen fester seg.
– I åpne merder må kontrollen basere seg på en kombinasjon av mange ulike tiltak, som hver for seg kanskje ikke vil være tilstrekkelige, fastslår Horsberg.
Resistens – et evigvarende problem
Resistens er det som gjør lusesituasjonen ekstremt krevende for oppdretterne i dag. Lusa har flere steder nedsatt følsomhet for ulike typer lusemidler, og i noen tilfeller er den multiresistent. Parasitter vil også alltid på sikt kunne klare å tilpasse seg en hver endring, som gjør det mulig å utvikler resistens mot nye midler og metoder.
Det er allerede påvist at parasitten raskt utviklet resistens mot hydrogenperoksid, som noe tilbake i tid, ble klassifisert som mirakelkuren. Videre er det også mye som tyder på at lusa også i større grad overlever ferskvannsbehandling, som i dag blir stadig mer utbredt. Nå gjenstår det å se om lusa også kan bli mer “aggressiv”, som følge av et tykkere slimlag på fisken.
– Alle tiltak som fører til at noen parasitter dør mens andre overlever, vil selektere for de mest robuste individene mot akkurat dette tiltaket. Men jo flere kontrollmetoder som benyttes, jo langsommere går denne utviklingen. Dette skylde at parasitter som overlever, gjerne drepes av en annen kontrollmetode. Utfordringen nå er å sette alt inn i et bærekraftig integrert system for å unngå at det utvikles “superlus”, det vil si “Integrated Pest Management”, avslutter Horsberg.