Quantcast
Channel: iLaks
Viewing all articles
Browse latest Browse all 20640

– Vi møter vinteren praktisk talt uten effektive behandlingsmetoder

$
0
0

Fiskehelsetjenesten Åkerblå dekker Møre og Trøndelag. De har derfor ansvar for fiskehelsen til  et stort område. Det legges heller ikke skjul på at det har vært to utfordrende år i denne regionen. Dessverre er det heller ikke sikkert om det vil bli enklere i år.

– Det som har skjedd, er at de problemene vi har hatt i mange år, har vokst seg større og mer utfordrende. Det er med andre ord ikke nye ting som truer, men det er cocktail at patogener som har vært særs utfordrende å håndtere, forteller Barbro Klakegg i fiskehelsetjenesten Åkerblå under Frisk Fisk.

Bølgen som ble for stor
Hun tror heller ikke at man vil komme til den gode situasjonen de en gang hadde.

–  Vi må derfor lære oss og håndtere den situasjonen vi er i, mener Klakegg.

Hun definerer lakselus er som en bølge som feier over landet hvert eneste år. Noen områder rammes hardere enn andre.

– I mange år har vi klart å slå tilbake denne bølgen. Det som skjedde i 2015 var at vi ikke klarte å få ned lusetallene gjennom vinteren.  Bølgen ble uhåndterlig i Nord-Møre. Det var stor fisk i regionen, og vi sto overfor en totalsvikt i effektive medikamenter. I tillegg sto vi  uten alternative metoder. Det gikk som det måtte gå.

Fremdeles uten medikamenter
I fjor var bølgen noe mindre i Møre, men for de hardest rammede var situasjonen krevende. Problemene krøp også nordover mot Trøndelag. Hun legger  vekt på at kapasiteten på ikke medikamentelle metoder har økt betydelelig. Samtidig understreker hun at det  fremdeles mangler midler som er effektive nok.

– Vi går nå inn i vinteren uten effektive behandlingsmetoder. Likevel håper vi at vi forskånes noe som følge av det forebyggende arbeidet vi har gjort. Det som er sikkert er at det ikke kan fortsette på denne måten, men vi forventer at 2017 også vil bli utfordrende.

Tidligere under konferansen tok Marine Harvest-sjef Alf Helge Aarskog til orde for å mene at man ikke er samkjørt nok i næringen for å kunne lykke videre med åpne merder.

Les også: – Den gjennomsnittlige slaktevekten har gått ned med en halv kilo

Men Klakegg snakker om en stor region med tette bånd som enes for å kunne bedre situasjonen.

– Vi har gått gjennom en beinhard periode. Jeg vil påstå a den situasjonen har ført til at selskapene har fått et tett og nært samarbeid. Nå er det en felles omforent strategi for å ha kontroll på merdnivå og næringsaktørene er i jevnlig dialog og jobber sammen. Dette gir resultater, mener Klakegg.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 20640