Under Nærings- og fiskeridepartementets Kina-møte med næringslivet, mandag, ble det påpekt at det videre vil være avgjørende for norsk lakseeksport at Mattilsynet går i dialog med kineserne rundt de veterinære bestemmelsene.
Hjulene er nå satt i gang. Kristina Landsverk i Mattilsynet, bekrefter overfor iLaks at de trolig vil gå i møter med dem allerede i mars.

Kristina Landsverk er tilsynsdirektør i Mattilsynet. Nå håper hun på en rask gjenopptaking av kontakten med kinesiske veterinærmyndigheter. Foto: Mattilsynet
– Ambassaden i Beijing har vært i kontakt med AQSIQ (General administration of quality supervision inspection and quarantine), som er en etat under det kinesiske landbruksdepartementet. Det er en stor etat som har ansvaret for importkontroll og tilsyn med eksportindustrien, forklarer Landsverk.
Hun forteller at før forholdet mellom Norge og Kina kjølnet, hadde de løpende kontakt med dem. De hadde blant annet felles seminarer hvor de utvekslet erfaringer og kunnskap. Kina sendte også en delegasjon på besøk i Norge i 2009.
– Den kontakten ble betydelig sparsommelig etter 2010. I ettertid har det vært svært vanskelig å komme i kontakt med AQSIQ. Konflikten satte en effektiv stopper for den gode dialogen vi hadde, forteller Landsverk.
Ønsker å sende ned en ekspertgruppe på besøk
Ambassaden har nå sagt at de har vært i kontakt med AQSIQ. De skal ha formidlet at Mattilsynet ønsker å ta opp kontakten igjen.
– Vi sendte dem et brev i midten av januar. Der ytret vi ønske om at vi ønsker å besøke dem med en ekspertgruppe. Dette er første steget i å plukke opp trådene, forteller Landsverk.
Tre viktige tema
Hun forteller videre at det i all hovedsak er tre temaer som er viktig for dem å få luftet, i forhold til sjømateksporten.
– Det ene går på matsikkerhet som fremmedstoffer og medisinrester i sjømat. Her vil Nifes inngå i ekspertgruppen og legge frem systemet vi har for å forsikre kineserne om at sjømat fra Norge er trygt. Vi har gode rutiner og systemer som fungerer bra, forteller Landsverk.
Det er også Nifes som tar disse analysene for Mattilsynet i dag.
– Det andre temaet er det som går på fiskehelse. Dette har også tidligere vært et viktig tema og gjenstand for diskusjon.
Her er det Veterinærinstituttet som vil ta seg av dette.
– Det tredje er registrering av norsk bedrifter i det kinesiske systemet. Kina registrer alle selskaper som eksporterer varer inn til landet, så det er ikke spesielt for Norge eller sjømat, forteller Landsverk.
Nytt digitalt system
Kina har nylig etablert et nytt elektronisk system, som de driver og bygger opp. Her skal alle selskaper, uavhengig av hva som eksporteres, registreres. De har allerede begynt på noen områder, og etter det Landsverk kjenner til, ligger sjømateksportører høyt oppe på prioriteringslista.
– I høst fikk vi en beskrivelse fra dem hvor de forklarte systemet, samt et ønske om at vi returnerer informasjon. Denne informasjonen har vi sendt, men vi har foreløpig ikke fått noen respons på om det er godkjent, sier Landsverk.
Tidligere hadde de årlige oppdateringer hvor eventuelt nye selskaper og endringer kunne legges inn.
– Disse listene har i liten grad blitt oppdatert de siste årene. Den informasjonen som nå er sendt, vil gi en betydelig oppdatering, bekrefter Landsverk.
Positive signaler
– Slik som jeg har oppfattet ambassaden, er de positive til at vi kommer på besøk. Akkurat nå er det nyttårsfeiring i Kina, og da stanser alt opp. Arbeidet videre vil trolig gjenopptas etter dette.
Mye peker i retning av at Mattilsynet vil høre fra dem i løpet av februar.
– Det er derfor ikke usannsynlig at vi vil få til et møte i løpet av mars. Men forutsetningen er at de aksepterer forespørselen.
Fersk fisk kan ikke vente på innpass
Norske eksportører er utålmodige. De ønsker å få på plass forutsigbare løsninger, for å få varene raskt inn i landet.
– I utgangspunktet er ikke landet stengt for å sende inn sjømat. Men det er mange farepunkter som kan lage problemer for eksportørene, uten en enighet mellom Mattilsynet og AQSIQ. Før dette er på plass, vil laksen som når grensen ha en uviss skjebne.
Hun forteller at de også har erfart at kineserne selv tester laksen grundig. Dette kan ta opp til en uke å få analysert.
– Når det er fersk fisk, er det problematisk at man ikke får fisken ut av karantenen før den er dårlig.
I tillegg vil mangelfulle eksportlister kunne skape prbolemer ved grensen. Dersom etikettene ikke stemmer med registrene, kan det bli trøbbel.
– Det er derfor disse farepunktene vi vil fjerne, ved å gå i dialog, forklarer Landsverk.
Enighet om tolkningen av veterinærattestene
– Når det gjelder fiskehelse har vi forhandlet frem attester på dette våren 2015. Dette er også noe vi ønsker å diskutere videre. Grunnen er at det er satt betingelser på ILA og PD. Teksten er grei, men vi må forsikre oss om at vi tolker den på samme måte.
Hun understreker til slutt at det i dag er de veterinære bestemmelsene som har blitt en av de viktigste hindringene for eksporten. Før var det toller og tariffer som gjorde det vanskelig.
– Derfor er det viktig å forsikre kineserne om at våre veterinærattester dokumenterer at det vi leverer er tygt og dekker kravene som Kina setter, avslutter Landsverk.