-De tradisjonelle markedene bærer preg av at de vil ha store volum . Logistikken er enkel, men det skaper enorme prissvingninger fra uke til uke. Prisen kan variere med fem kroner på en uke, og det er klart at dette ikke er holdbart i en næring som har tenkt å vokse seg så stor som vi ønsker, sier Sverre Søraa, konserndirektør i Coast Seafood.
Dette kom frem under Havbrukskonferansen i Oslo tirsdag.
Han mener derfor at en god vekststrategi vil være å ta for seg nisjemarkedene.
- Det er bare å se på hvor norsk laks tar veien og sammenligne det med hvor mange land som vi potensielt kunne sende laks til. Bevisstheten rundt mat er økende samtidig som stadig flere globalt sett får økt betalingsevne. Vi har derfor et enormt potensial for å hente inn nye markeder, sier Søraa.
Flere skifter
- Frankrike har vært den ledende stjernen. I 2013 skjer det et skifte hvor ferske produkter stadig blir viktigere. Dette fører til at Polen tar over stjerna som Frankrike lenge har hatt. Dette var oppsiktsvekkende. Trenden med å introdusere fersk fisk førte til at stadig flere fikk øynene opp for dette, og sendte etterspørselen til himmels. Tyskland ble et viktig marked for fersk laks etter at man dreide fra frossen til fersk. Dette var noe ingen forutså, mener Søraa.
Stort potensial i økologisk mat
En annen viktig trend som han påpeker, er produksjonen av økologisk mat.
- Dette markedet har doblet seg de fem siste årene. Det er estimert at verdien vil øke fra 100 milliarder dollar til 150 milliarder dollar de neste årene. Veksten for økologisk mat er på 13-15 prosent. For laksenæringen er det derfor mange veier å gå for å utvikle nisjeprodukter. Her vil også prisen være langt mer stabil, sier Søraa.
Laks er som skapt for middelklassen
- Laksen går rett inn i middelklassen som vil doble seg de 15 neste årene. Veksten vil hovedsakelig komme i øst og i sør, og dette kan være en viktig veiviser på hvor vi skal selge våre produkt i fremtiden.
Igjen nevner han at det stadig vil bli viktigere å satse mer på USA, Asia og deler av Afrika.