20 februar ble det gjort kjent at Mattilsynet hadde pålagt NRS, Nord Senja laks og Wilsgård fiskeoppdrett å oppdatere prosedyrene sine i forbindelse med produksjonen av triploid laks.
Om de ikke gjorde det, kunne de vente en klekkelig bot. Rettere sagt, en serie klekkelige bøter – 800 000 kroner per dag.
Avgjørelsen ble møtt med flere klager fra de aktuelle selskapene, og fristen – opprinnelig 15. mars – ble utsatt ei uke, fram til den 22. mars. Men også dette vedtaket møtte motstand, og disse eventuelle straffereaksjonene avventer nå en avklaring med tanke på klagesaken.
Stridens kjerne har vært sentrert rundt internkontrollprosedyrene til NRS i forbindelse med deres produksjon av triploid laks. NRS hevder de sendte dokumentasjon på tilfredsstillende prosedyrer i oktober. Mattilsynet har ment at disse ikke er gode nok.
Og torsdag 6. april møttes altså partene.
Møttes
– Vi hadde et møte med NRS hvor vi fikk høre litt om hvordan de jobber, samtidig som vi ga noen innspill med tanke på hva Mattilsynet forventer. Mattilsynet har satt vilkår om at virksomheten skal lage en prosedyre som sannsynliggjør at de vil produsere på en trygg og forsvarlig måte med tanke på fiskehelse og fiskevelferd, sier Friede Andersen ved seksjon fiskehelse og fiskevelferd i Mattilsynets hovedkontor til iLaks.
I forrige uke ble det gjort kjent at ytterligere en eskalering av striden hadde funnet sted da Mattilsynet avdeling Salten hadde sendt ut varsel datert 15. mars om at de ikke ville behandle NRS-selskapers søknader om dispensasjon til å produsere triploid settefisk.
- Les også: NRS får bank etter Triploid-stopp
Mandag er det klart at Mattilsynet avdeling Salten igjen behandler disse. Avdelingssjef i Mattilsynet Nord, Arnt Inge Berget, hevder de har besluttet dette etter å ha mottatt nye signaler fra NRS. Om dette har noe med møtet torsdag å gjøre, vil han verken bekrefte eller avkrefte.
– Det jeg kan si er at vi har igangsatt behandlingen av disse søknadene på bakgrunn av signaler om at den prosedyren som vi har etterspurt vil komme på plass i løpet av kort tid, sier Berget til iLaks.
– Svarte i oktober
Berget refererer til de samme etterspurte prosedyrene som ligger til grunn for dagmulktvedtaket, og hvis klagesak nå ligger til behandling hos hovedkontoret.
Men ifølge Charles Høstlunds (administrerende direktør i NRS) svar på iLaks’ forespørsel om kommentar til saken, kan det tilsynelatende ikke medføre riktighet at Mattilsynet har fått noen signaler fra NRS om at nye prosedyrer skal være på vei.
– Som vi har uttalt tidligere så er vi uenig med Mattilsynet Region Nord vedrørende det de mener mangler i en del av den aktuelle prosedyren som vi sendte inn i oktober i fjor. Prosedyren er utarbeidet av både intern og ekstern fagkompetanse. Saken er nå til behandling hos hovedkontoret i Mattilsynet, skriver Høstlund i en epost til iLaks.
Det har ikke lykkes iLaks å få en ytterligere kommentar fra Høstlund vedrørende iLaks’ spørsmål om hvorvidt dette innebærer at de oppfatter at Berget og Mattilsynet avdeling Salten har misforstått hva NRS skal ha signalisert.
Ei heller svarer Høstlund noe om hvordan de forholder seg til at samme avdeling nå igjen behandler NRS-selskapenes søknader om dispensasjoner til settefiskproduksjon.
Ordknapp
Og også Berget har vært ordknapp når han har blitt spurt om nærmere detaljer vedrørende kommunikasjonen mellom NRS og Mattilsynet avdeling Salten.
– Når du sier at NRS har signalisert at disse prosedyrene skal være på plass innen kort tid, hva innebærer egentlig «kort tid»?
– Det må du eventuelt snakke med hovedkontoret om, da det er de som for tiden er i ferd med å behandle klagesaken, svarer Berget.
Han påpeker også rett nok at de to sakene er relaterte.
- Les også: Stopper utsett av triploid laks
– Hva med søknadsbehandlingen i forbindelse med triploid settefiskproduksjon. Hva om hovedkontoret vedtar å opprettholde vedtaket om tvangsmulkter?
– Det blir bare spekulasjon, og det kan jeg derfor ikke svare på.
– Hvorfor har dere omgjort vedtaket før disse prosedyrene er godkjente?
– Dette har med hastighet å gjøre også, noe som jo er viktig når det er snakk om produksjonssykluser i forbindelse med fisk.
– Oppdretterne må ta ansvar
Utover å bekrefte at partene møttes torsdag, ønsker heller ikke Friede Andersen å si noe mer om statusen for klagebehandlingen.
På spørsmål om hva Mattilsynet savner i NRS’ internprosedyrer som ble framlagt i oktober, svarer hun at dette også er noe som hun ikke kan kommentere før en eventuell avgjørelse i klagesaken foreligger.
– Det jeg kan si helt generelt er at vi i Mattilsynet forventer at oppdretterne selv tar ansvar. Det innebærer at de selv har prosedyrer på plass som gjør at de kan beslutte når fisken ikke har det bra nok, og at man rett og slett ikke får til produksjonen, sier Andersen, og legger til:
– Vi vil at oppdretter selv skal vurdere når velferden er så dårlig at fiskegruppen som helhet bør avlives. Oppdretter kan ikke basere seg på at Mattilsynet skal gripe hver gang velferden er for dårlig.
Høy dødelighet
Samtidig står satsingen på triploid laks svært sentralt i NRS planer for videre vekst i Nord-Norge. I 2014 ble de tildelt 9 grønne konsesjoner, fem i Finnmark og fire i Troms.
Samtidig er det ingen tvil om at satsingen tidvis har møtt på store utfordringer, og med enkelte tilfeller av høy dødelighet.
I forrige uke skrev iLaks om hvordan dødeligheten ved en enkelmerde hos NRS-eide Wilsgård fiskeoppdrett hadde nådd 33 %, samtidig som dødeligheten ved alle de triploide merdene på lokaliteten i Lavollsfjord ifølge Mattilsynet var høye.
På spørsmål om hva Mattilsynet tenker om den videre satsingen på triploid laks i Norge, svarer i hvert fall Friede Andersen følgende:
– Vi har ikke grunnlag for å si at dette er noe som ikke kommer til å gå. Det vi vet er at det er annerledes enn å produsere diploid fisk, og det er alltid risiko forbundet med å gjøre noe nytt. Men vi er ikke negative til triploid produksjon så lenge oppdretterne selv gjør det de må gjøre for å ivareta fiskens velferd, svarer Andersen.