De håper å kunne levere hele én million rognkjeks i løpet av 2017. Men onsdag 19. april skulle bli den store merkedagen, da 80 000 rognkjeks ble sluset inn i Marine Harvests anlegg vest for Løkta i Dønna kommune. Det er nemlig Atlantic Lumpus’ aller første leveranse noensinne.

TRANSPORTERES: I begynnelsen hadde de problemer med at rognkjeksen sugde seg fast i pumpeslangen, men de fikk dreisen på det etter hvert.
– Det føles godt. Vi har jobbet hardt og lenge og sent for dette, det er det ingen tvil om. Ikke minst er det godt at det endelig skal komme litt penger inn, og at det ikke bare skal gå ut, sier daglig leder og gründer Dag Kristian Larssen til iLaks og ler.
Lenge så det nemlig mørkt ut for satsingen for det lille Sleneset-selskapet, som per 2015 bare talte 7 ansatte – og det var millionavtalen med nettopp Marine Harvest som til slutt skulle bli redningen.
– Venter prisnedgang
Onsdag var det den 50-fots brønnbåten «Vikahav» som fikk æren av å transportere første leveranse til Løkta.
Og med en stykkpris på 30 kroner betyr det at Atlantic Lumpus kan vente et solid innrykk på kontoen – kjærkomne kroner, all den tid investeringene i rognkjeksproduksjonen ifølge Larssen kommer opp i over 40 millioner.
– Dette anslaget inkluderer da aktive kostnader og driftskostnader fram til vi har levert fisken, sier Larssen.
Samtidig regner rognkjeksgründeren med at stykkprisen vil falle etter hvert som aktørene kommer inn på markedet.
– Vi venter jo en nedgang etter hvert som rognkjekstilbudet øker.
Sugde seg fast
Og mens enkelte aktører har slitt med både ukjente sykdommer og eksplosjoner, mener Larssen at produksjonen hos dem på Sleneset har gått ganske greit.
– Vi har blant annet investert mye i å ha fysisk adskilte vannbehandlingssystemer. Da er tanken at vi kan lukke ei avdeling om vi skulle få påvist noen form for smitte, og fortsette produksjonen som normalt på de andre avdelingene.
Uten at de har måttet benytte seg av dette sikkerhetsnettet enda.
Og også dagens transport skulle forløpe seg relativt smertefritt.
– Det har gått veldig fint. Vi hadde noen problemer i begynnelsen med at fisken sugde seg fast i pumpeslangene da vi sluste den fra anlegget til brønnbåten. Men vi fikk etter hvert dreisen på det, og det gikk veldig greit til slutt, sier Larssen.
– Lovende
Nå synes den unge gründeren at framtiden ser lys ut.
– Det er klart, vi er jo forberedt på at det kommer noen smeller. Men akkurat nå ser det veldig lovende ut, avslutter Larssen.