PD-tallene for 2015 er oppdatert og de ender ut på omtrent det samme som i 2014.
I desember var det ett tilfelle med PD. Totalt for 2015 havner man derfor på 137 tilfeller (både mistanker og påvisninger), melder Veterinærinstituttet. I 2014 ble det påvist 142 tilfeller.
– 2014 ble ikke ansett som et godt PD-år, så 2015 blir derfor ikke sett på som noe bedre, sier Brit Hjeltnes, fagsjef for fisk- og skjellhelse ved Veterinærinstituttet.
Aktørene må regne på om de vil bli kvitt PD
Tallene de siste årene har vært relativt stabilt høye, men med en liten dropp i 2013. Hjeltnes mener det er mulig å få tallene ned og holde dem stabilt lavere enn dagens antall.
– Dersom man får på plass en langsiktig og samordnet brakkleggingsplan, som man vil bruke aktivt, tror jeg det det vil være mulig å få antall utbrudd ned på sikt. Det vil koste, men PD-situasjonen, slik den er i dag, gir også tap for oppdretterne, sier Hjeltnes.
Alt tyder på at dødeligheten på fisken går ned ved et PD-utbrudd i dag sammenlignet med tidligere år. Det er likevel kostnader tilknyttet utbrudd ved at fisken må ha eget fôr, får nedsatt vekst og i mange tilfeller blir nedklassifisert.
– I tillegg vil fisken tilføres mer stress og blir mindre robust. Aktørene må derfor regne på om de vil bli kvitt PD eller ikke, mener Hjeltnes.
Hun sier videre at dette er opp til næringen å avgjøre, men hun understreker at dersom dette er et ønske, vil de ved Veterinærinstituttet støtte opp om et slikt arbeid.

Eivind Helland i Blue Planet forteller at aktørene i Rogaland jobber om felles brakkleggingssoner. Foto: Blue Planet
Rogaland jobber med felles brakkleggingssoner
Oppdeling av landet i soner er et stort tema i næringen. I Hordaland har man lenge delt inn regionen i soner, og samarbeider tett om både lus og hvordan man kan forhindre sykdomsspredning.
I disse dager jobber også Rogaland med å få på plass soner som skal bidra til å bedre sykdoms- og lusesituasjonen.
– Vi er i startgropen med planleggingen. Det er snakk om felles brakkleggingssoner som skal implementeres i 2017, forteller Eivind Helland i Blue Planet til iLaks.
Han forteller videre at det er aktørene i Rogaland selv som har ønsket å lage en avtale seg i mellom om en fremtidig sonestruktur.
– De vil organisere seg i større soner, og i tillegg vil et prosjekt følge dette over tid. Utfordringen er at man har klare tanker om at soner vil hjelpe, men det er ingen som har gjennomført dette i storskala, for å se på om det faktisk er tilfelle, sier Helland.
Det fører til store omstruktureringer, og Helland forteller at det vil ta tid å snu lokalitetene og tilpasse seg et nytt system.
– Det er derfor ikke mulig å si noe om hvilken effekt en slik inndeling vil ha å si for regionen. Svarene vil ligge en stund frem i tid, sier Helland.
Han ser likevel ikke bort i fra at felles brakkleggingssoner vil kunne bidra til en forbedring av PD-situasjonen.
Mer enn en dobling i Sogn og Fjordane
Går vi tilbake til PD- statistikken viser det seg at man fylkesvis stort sett ligger stabilt, men med noen unntak.
Sogn og Fjordane går betydelig opp i antall tilfeller med PD. I 2014 ble dette fylket registrert med ni tilfeller, men i år er dette mer en doblet og ender på 19 tilfeller.
For Møre og Romsdal ligger man totalt på 25 tilfeller når man ser på tilfeller både sør og nord for sonen. Henholdsvis med 10 tilfeller sør for Hustadvika og 15 nord for Hustadvika. Det er fem tilfeller mer enn i 2014, og det er nord for Hustadvika økningen er størst. Der ble det i fjor registrert syv tilfeller.
I Sør-Trøndelag går ned i antall utbrudd med PD ned, og det gjør at antall tilfeller går betydelig ned nord for PD-sonen. Sør-Trøndelag ble registrert med 34 tilfeller i fjor, mens det i år er 20. Totalt havner man på 36 tilfeller nord for Hustadvika, mens det var 46 i fjor.