Tidligere ble det skrevet om at et stort norsk/internasjonalt selskap, med oppdrettsvirksomhet i utlandet, har inngått intensjonsavtale med Jahrestranda Næringspark. De ønsker å starte opp med landbasert oppdrett i Sandefjord.
Les også: Planlegger landbasert lakseoppdrett i Sandefjord
Ole Tom Slorbak, styreleder i Jahrestranda Næringspark kan ikke fortelle hvilket selskap som ønsker å etablere seg, på grunn av at det er signert en konfidensialitetserklæring.
Det han kan fortelle er at han har stor tro på landbasert, og at dette kan være en god løsning for videre vekst i næringen.
Stort potensial
- Landbasert oppdrett er en av de tingene som noen har klart å overbevise oss om at er det vi skal bruke tomtearealet som vi har til disposisjon og rådighet til. Etter øye nøye selvstudie av bransjen og en aktiv oppfatning av det som skrives i media om tradisjonell oppdrett, er det klart at det er liten tvil om at næringen vil stå overfor akkumulerte miljøforurensninger som kanskje kan løses på denne måten, sier Slorbak til iLaks.
Han viser videre til at det har blitt produsert laks på land i alle år, men at det har begrenset seg til smolt for utsetting.
- I Sandefjord er det snakk om et landbasert anlegg hvor vi vil sette ut 300 grams eller 500 grams smolt i tankene, og sørge for at t den vokser kontrollert helt frem til slakteferdig størrelse.
Mindre stress
Han påpeker at dagens oppdrett i stor grad er avhengig av brønnbåter for å frakte fisken til slakteriene.
- Dette stresser helt klart fisken. Vi ser derfor for oss en helintegrert løsning hvor laksen tas opp på behørig måte og deretter umiddelbart ligge under slaktekniven. Så vil den fortsette til fileteringsanlegget som vil ligger i gangavstand fra produksjonslokalene, sier Slorbak.
Han mener med de utearealene og bygningsmassene de har til disposisjon, vil alt ligge til rette for landbasert oppdrett.
Mange fordeler
Det er flere som forsøker seg med landbasert oppdrett. Fredrikstad Seafood på Øra er klar for å sette spaden i jorden så snart myndigheten gir de siste tillatelsene.
Les også: Innovasjonen lar vente på seg
- Vi er glad for at det er flere aktører. Med alle de millionene med laks som produseres, eksporteres og fortæres må man komme til å måtte tenke landbasert med tanke på all lakselus, sykdom og medisinering som er dagens utfordringer i dag. Ikke minst har forurensningen på havbunnen under merdene fått oppmerksomhet og nå hevdes det også at rekebestandene forsvinner på grunn av oppdrettsnæringen, sier Slorbak.
Han mener derfor landbasert kan være en god løsning hvor man kan produsere laks i helt kontrollerte former og samle opp avfallet ved å bruke avføringen til mat for biogassanlegg eller tørke det til pellets til oppvarming av fjernvarme.
- I tillegg vil ikke medisinfôr og medisinering komme i kontakt med andre organismer. Vi vil drive lokalprodusert mat med lokal arbeidskraft under kontrollerte former. Fordelene er mange, sier Slorbak.
Han kan ikke komme på noen ulemper med landbasert oppdrett.