Forsøkene ble kjørt parallelt med produksjon i åpne merder. Fisken i de lukkede merdene vokste seg nesten tre ganger så store som fisken i de åpne medene.
Les også: Rekordvekst i lukket merd
Prosjektet har pågått siden 2014, og gjennomføres av Veterinærinstituttet i samarbeid med SinkabergHansen i Bindal i Nordland. Finansieringen er gitt av SkatteFunn.
– Systemet som ble satt opp skal i prinsippet eliminere lus og ta ut sedimenterbart avfall. I tillegg er vekst og dødelig viktige faktorer man må lykkes med for å få til postsmoltproduksjon i lukket merd, sier forsker Arve Nilsen ved Veterinærinstituttet.
Dette kom frem under en av dagens seanser under Frisk Fisk konferansen i Bergen.
Ikke entydig
Målet var å få fisken til å vokse raskere, redusere dødelighet og bedre fôrfaktoren. I tillegg skulle man eliminere lakselus. Etter tre år med forsøk viser resultatene at de ulike punktene får variable resultat.
– Resultatene er derfor ikke entydig, men det viser at vi kan få til kjempegod vekst, lav dødelighet og god fôrfaktor i lukkede enheter, mener Nilsen.
Smolt ble satt ut i 2014, 2015 og 2016. Så langt det gikk an, ble det kjørt parallelle forsøk, slik man kunne ha et godt sammenligningsgrunnlag.
– Ser man på dødelighet i de gruppene, var resultatene varierende. Høst-14 smolt ble satt ut i i lukket merd i 2014. Fisken gikk gjennom et strømlinjet system. Det betyr at fisken sto i lukket merd i 160 dager. Deretter ble fisken videreført til en lusefri lokalitet innerst i fjorden, for så å flyttes ut i lusegapet for en kort påvekstperiode. Samlet dødelighet fra utsett til slakt endte på 4,3 prosent. Målet var å komme under fem. På de andre gruppene som vi har fulgt hele veien ut, har dødeligheten variert mellom fem og ti prosent, forklarer Nilsen.
Han forteller at også fôrfaktoren har vært variabel. Den økonomiske fôrfaktoren endte på alt fra 0,97 – 1,16. Tallene for 2016 er ikke endelige, siden forsøket pågår fremdeles.
Null lus
Selv om det har vært variable resultater er det en ting som er sikkert. Lusa ble de kvitt ganske enkelt.
– Vannet ble hentet inn fra en inntaksdypet på 25 meter. Dette fjernet lusa, forteller Nilsen. Han mener derfor resultatene er oppløftende.