Det er mange ulike bakterier som kan gi sår på fisken. Tenacibaculum spp. er en av dem, og som ofte settes i sammenheng med vintersår.
– Sårene kan være stygge og det relativt enkelt å diagnostisere, forteller Duncan Colquhoun ved Veterinærinstituttet under seminaret Frisk Fisk.
Spørsmålet som ble stilt er om ma kan anse Tenacibaculum som en ekte patogen eller om sårutvikling er mer sammensatt, og kommer som et resultat av flere faktorer og patogener.
Kan gi svært høy dødelighet
– Hovedsakelig vintersår et problem i Norge. Det er også de tre første månedene i sjøen som anses om det mest er risikofylte. Sykdommen er ikke en listeført sykdom, men den fører til betydelige tap. Hele merder har måttet bli slaktet ut som følge av dette, men alvorlighetsgraden er variabel, sier Colquhoun.
Han ser ikke bort i fra at det finnes mer sår enn det man vet, og at mørketallene er store.
– Siden det er enkelt å diagnostisere er dette trolig en underrapportert sykdom.
Opptrer hyppig etter håndtering
Tenacibaculum finnes i flere typer fisk, men hovedsakelig i laks. I Nord finner man bakterien til stede hele året, men mest i årets kaldeste månedene. Når det gjelder Sør-Norge er bakterien først og fremst fremtredende i vinterhalvåret.
– Hvis man ser på sammenhengen med når utbruddene inntreffer, kommer 17 prosent av tilfellene rett etter utsett. Deretter troner antall utbrudd med vintersår like etter mekanisk lusebehandling på topp. Hele 40 prosent av tilfellene opptrer etter dette. Det betyr at hele 60 prosent av tilfellene er koblet til produksjonsrelatert aktivitet.