Quantcast
Channel: iLaks
Viewing all 20640 articles
Browse latest View live

Overrasket over suget etter laks

$
0
0

– Vi undervurderer etterspørselen etter laks og ørret, sier Lerøy-sjef Henning Beltestad.

Etter et kvartal med det han selv karakteriserte som fantasipriser, kvitterte både Lerøy, Marine Harvest og Grieg Seafood med nye rekordresultater.

– Vi er tett på sluttbrukeren, og er overrasket over hvor høye priser markedet er villig til å betale, sa Beltestad da han presenterte selskapets kvartalstall under Hordaland på børs torsdag. Også konsernsjef i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog, beskrev etterspørselen i andre kvartal som overraskende god.

Ellevilt

Eksportstatistikken fra Norges sjømatråd viser at eksportprisen for laks økte fra 60,18 kroner per kilo i mai til 66,40 i juni i år. Det er en økning på 51 prosent, eller 22,41 kroner, fra juni i fjor.

Men nå er pristoppen nådd, mener lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegaard i Nordea Markets.  Tidligere i uken nedgraderte han sjømataksjene og spådde markant lavere priser fremover.  Det bekymrer ikke Beltestad som sier at det er normalt at prisene svinger.

Økte kostnader

Overfor NTB er Giskeødegaard krystallklar  på at det er den eksepsjonelt høye lakseprisen som den viktigste årsaken til rekordresultatene i andre kvartal

– Kostnadene til selskapene har vist en ugunstig utvikling. De øker med mer behandling av lakselus, tapt tilvekst og økt dødelighet. Den svake norske krona har også økt kostnadene til fôr, sier Giskeødegaard til NTB.

Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest karakteriserer kostnadsutviklingen i industrien som bekymringsfull.

– Lakselus er vår største utfordring, sa han under presentasjonen torsdag.

– Har lært

DNB-analytiker Alexander Aukner tror det ikke er til å komme unna at kostnadene øker når prisene er så høye.

– Kostnadsinflasjonen er bekymringsfull, men med de prisene vi ser nå, vil man alltid forsøke å produsere mer, selv om kostnaden øker, sier han til BT.

Han tror likevel at oppdrettsselskapene er i en bedre situasjon enn oljebransjen som også opplevde at kostnaderne galopperte etter hvert som prisene steg.

– Jeg tror oppdrettsselskapene har lært av oljeindustrien, og de fleste er bevisst på dette, sier han.


KB Dykk trakk opp NTS-resultatet

$
0
0

Det børsnoterte Namsosrederiet NTS la bak seg et nytt kvartal med underliggende vekst i andre kvartal.

“Økningen i EBITDA-resultat skyldes i hovedsak gevinst ved salg av fartøyer, samt
økt forretningsomfang og lønnsomhet i KB Dykk”, opplyser selskapet i sin siste kvartalsrapport.

Ny brønnbåt
Resultatframgangen på EBITDA-nivå er tilnærmet likt fordelt mellom brønnbåt- og servicebåtsegmentet.

Norsk Fisketransport, som er den klart største aktiviteten i konsernet, oppnådde en omsetning på 108 millioner kroner og et resultat før skatt på 13,7 millioner kroner. Alle fartøyene er ved utgangen av kvartalet beskjeftiget på faste kontrakter. Selskapets 10. fartøy, som ble kontrahert i januar, er under bygging i regi av Havyard Ship Technology. Det nye skipet, som vil få navnet «Steigen», skal gå rett inn i en femårig time charter for Cermaq Norway ved levering i april 2017, etter at kunden ikke valgte å benytte seg av opsjonen om å erstatte nybygget med flere mindre fartøy.

Det 50,1 prosent eide datterselskapet KB Dykk oppnådde en omsetning på 20,8 millioner kroner i kvartalet, hvorav 4 millioner kroner er gevinst ved salg av fartøyet «Astrid» i mai. Omsetnings- og resultatframgangen utover salgsgevinsten skyldes i hovedsak at selskapet i år har hatt tre fartøy på time charter mot ingen i fjor, opplyser NTS.

Benyttet opsjon
Selskapet fikk i mai overlevert det fjerde servicefartøyet på 14,99 meter fra Fitjar Mek. Verksted de siste 12 månedene. Fartøyet, som har fått navnet «KB Rørvik», erstatter fartøyene «Anna» (solgt i februar) og «Astrid» (solgt i mai). KB Dykk benyttet sin opsjonsmulighet på kjøp av et énskrogs servicefartøy på 24 meter fra Moen Marin for om lag 45 millioner kroner. Med kjøpet av «Troll» (overlevert i juli) utgår den opprinnelige avtalen om en femårs leie av fartøyet som ble inngått i mai i fjor. I slutten av juni ble det inngått avtale med Moen Ship Management om en femårig leiekontrakt på søsterskipet til «Troll». Dette fartøyet skal leveres i oktober inneværende år. KB Dykk opererte pr. utgangen av 2. kvartal en flåte på sju servicefartøy, som i hovedsak betjener havbruksnæringen i Midt- og Nord-Norge.

Konsernets virksomhetsområder påvirkes av sesongmessige svingninger, og 1. halvår har normalt lavere aktivitet enn 2. halvår, heter det videre i kvartalsrapporten fra selskapet.

– Dette er absolutt ikke noe å være redd for

$
0
0

– Laksesektoren har falt ni prosent i løpet av den siste uken, drevet ned av frykt for “massiv overdekning” av laks som kommer ut i markedet samt økte kostnader. Det morsomme er at begge argumentene er gale, skriver Sparebank1 markets’ lakseanalytiker Tore A. Tønseth i en sektoranalyse som ble sluppet før børsåpning fredag.

Meget beskjeden
– Gjeldende biomasse ved midten av august er trolig bare 1-2% høyere enn for et år siden, og smoltutsettet for 2017 høst indikerer en meget beskjeden vekst med 2% mindre utsatt fisk (Sept 15-Jul 16), påpeker han.

Illustrasjon: Sparebank1 Markets

Også på kostnadsiden ser Tønseth fremgang.

– Rapportert produksjonskostnad vil selvfølgelig komme opp som et resultat av biologiske problemer i 2015 og noe høyere fôrkostnader, men ingen ser ut til å fokusere på 20% lavere soyamel-priser i løpet av de siste to månedene, med en nettoeffekt på om lag en krone lavere kostnader per kg produsert laks. Dette er kjøpsmulighet etter vårt syn.

Rekordsterk
Den siste ukens kursfall åpner for en billigere inngang i aksjene, mener analytikeren.

– Prisene vil sesongmessig komme ned mot oktober, men deretter klatre til et høyere nivå. Så lenge det finnes begrensninger til tilbudssiden, vil lønnsomheten i denne bransjen være rekordsterk. Ingenting har endret seg i løpet av den siste uken. De fleste oppdretterne handler nå godt under 10x P/E 2016 og 2017.

– Prisene vil falle sesongmessig mot oktober, men vil fortsatt være på historisk høye nivåer. Gårsdagens volumnedgraderinger fra LSG, MHG og GSF bekrefter dette, skriver Tønseth, som mener alle datapunkter tyder på svært høye priser i høst og i 2017.

Kjøp på alle
Tønseth løfter kursmålet i Grieg Seafood fra 70 til 80 kroneretter gårsdagens rapport. Estimatene for Marine Harvest og Lerøy jekkes marginalt ned grunnet noe høyere kostnader og lavere volum, men Tønseth opprettholder kjøpsanbefalingene. Kursmål for Marine Harvest og Lerøy er uendrede på henholdsvis 160 og 480 kroner.

Bygger brønnbåter med kjemperabatt

$
0
0

– Vi gikk hardt ut i mars og sa at vi priser oss ut. Vi sa også at vi hadde laget et helt nytt konsept for en topp moderne brønnbåt-type, på 3.000 kubikkmeter, som skulle koste 100 mill mindre en den etablerte brønnbåtprisen, sier Ove Vilnes til iLaks.

Les også: Vil bygge brønnbåter med 100 millioner i rabatt

– Vi leverer nå varen, og skal bygge de første 4 båtene (1 + 3 opsjoner) til DESS/MHG.

Tilfreds
Skipsrederen fra Førde er storfornøyd med å ha fått Marine Harvest på kroken.

– Klart vi er tilfreds med at de velger vårt design, som vi har utviklet i lag med Seacon i Måløy og Havyard MMC i Fosnavåg.

Fakta

LOA 75 m, BR 15 meter – Brutto under 3.000 tonn. Diesel el. fremdrift – 3.500 Kw – Keep Position-utstyr. 2 kvadratiske fisketanker a 1500 M3, totalt 3000 M3. Effektivt skyveskott, med spyleanlegg og kamera. Trykk lasting/lossing (15 m) stor vacumpumpe, 2 x sortering anlegg, utskilling av rensefisk, CO2 luftere. O2 tilsetning, fisketellere, helt lukket transport. 10 x 3600 M3 pumper -  peroksidbehandling, vannbehandling, med nødvendig tilsetningsutstyr, tekn. rom, Ocon, UV filter, vaskeopplegg. Nullutslipp fra skipet, alt utslipp blir renset - store lusefilter etc. Alt utstyr automatisert og fjernstyrt fra bro, med kameraovervåkning.

Les også: Vurderer å konvertere gamle supplybåter til bruk i oppdrett

– Bygging av skipene vil bli gjort via Artic Group Ships som vil bli ledet av Svein Tore Eide, tidligere direktør ved Solund Verft i 13 år. Med i prosjektledelsen er også skipper Kjartan Vilnes og prosjektleder Krzysztof Skutnik. Vi skal kun bygge, ikke drive skipene, understreker han.

Snakkis
– Vi forventer at det kan bli vanskelig å få støtte for å kontrahere nye brønnbåter til 300-350 mill, når vårt konsept er så mye billigere og gir samme lastekapasitet, topp fiskevelferd og best effektivitet, sier han offensivt.

Vilnes er akkurat kommet hjem til Førde fra Nor-Fishing i Trondheim, hvor byggekontrakten fikk stor oppmerksomhet.

– Det som er poenget, og som er vanskelig for markedet å forstå, er hvordan en kan få til å bygge hele 100 mill billigere, sier han.

Flere nybygg
– Folk hadde vanskelig for å forstå at vi kan levere et godt produkt for 200 mill. Dette er en kombinasjon av enkelhet i konseptet, tenke annerledes og andre måter å sette sammen hele båt/fiskeri-pakken på. Fiskevelferdspakken, som er den viktige delen utover selve skipet, er skikkelig tatt vare på av MMC, og det er brukt det ypperste av utstyr i alle ledd, påpeker Vilnes.

Og det er ikke bare storkunden Marine Harvest som tilbys fete rabatter på nybygg.

– Vi kan nå på oppmoding levere flere slike nybygg til kunder, nøkkelferdig – klar til operasjon, for en fast pris mellom 200-240 mill, alt etter utstyrspesifikasjon. Inne i konseptet ligger en avansert fiskevelferdspakke frå Havyard MMC på cirka 60-70 mill per båt, og de kan leveres med både avlusing- og vannproduksjonsanlegg.

Nye konsepter
Men Vilnes og Artic-konsernet begrenser seg ikke bare til brønnbåter.

– Vi har også ferdig konsept på andre typer båter til oppdrettsnæringen, som reduserer byggeprisen kraftig, opp mot 40 prosent. Vi vil presentere disse konseptene i media etter som det blir realisert kontrakter.

– Vi satser på et godt samarbeid videre med DESS/MHG, og andre potensielle kunder i markedet, sier han.

– Det er en viss korreksjon

$
0
0

– Det er en korreksjon. Valutaen hadde sitt å si, og i tillegg har eksportørene slitt med å bli kvitt fisken, sier en innkjøper ved et større foredlingselskap til iLaks.

– Prisnivået for neste uke, slik jeg vurderer det, er tre kroner ned, sier han, og spår videre nedgang i spotprisen i tiden fremover.

Opp til jul
– I forhold til utbudet skal det videre ned, men for min egen del lurer jeg på hvor mye frysemarkedet i Asia og i Europa vil kjøpe for å sikre seg mot prisløft seinere i høst. På dagens prisnivå kan eksportørene selv velge å fryse inn heller enn å selge med tap. Alle vet jo at prisen skal opp igjen frem mot jul, påpeker han.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

En rekke uavhengige industriaktører viser til følgende laksepriser FOB oppdretter i Sør-Norge for neste uke:

* 2-3 48-50 kroner

* 3-4 51-53 kroner

* 4-5  53-54 kroner

* 5-6 56-60 kroner

* 6+ 65-70 kroner

Økt utbud
– Et fall på seks kroner på 4-5, fire kroner på 3-4 og mindre på de andre størrelsene, oppsummerer en midt-norsk eksportør.

En annen eksportør, lenger sør på kysten, vektlegger økte slaktevolumer når han skal forklare prisfallet.

– Det er en viss korreksjon, og årsakssammenheng er økende grad av utbud og mulig lavere grad av frysefisk enn tidligere antatt.

– Men for å sitere en av mine leverandører: Den som har grisen bestemmer prisen, flirer han.

Jubler for historisk lavt sykefravær

$
0
0

Siden oppkjøpet av Fosnavaag Wellboat i januar 2015, har både fartøyer og antall ansatte i landets tredje største brønnbåtrederi økt betydelig. Norsk Fisketransport (NFT) omsatte i fjor for om lag 380 millioner kroner, og passerte 140 ansatte.

Investerer i humankapital
– Folkene våre er ved siden av den moderne flåten den viktigste ressursen NFT har. Vi satser derfor bevisst på å bygge humankapital i selskapet. Sykefraværsstatistikken viser at vi er på god vei, sier administrerende direktør Harry Bøe.

Fornøyd NFT-sjef Harry Bøe

I andre kvartal 2016 registrerte NFT et historisk lavt sykefravær på bare 1,5 prosent. Korttidsfraværet var på 0,53 prosent. Sett under ett, har korttidsfraværet i selskapet vært kun 0,28 prosent i løpet av første halvår. Korttidsfravær er ansett for å være en god indikator på arbeidsmiljøet.

– Generelt sier våre ansatte at de trives veldig godt med å jobbe i NFT. Og størsteparten av æren for det, har de ansatte selv, sier mannskapssjef Knut Storø.

Både mannskapet om bord i båtene og de ansatte på land har hektiske dager med mange til dels avanserte gjøremål. NFT håndterer daglig store verdier for havbruksnæringen, og de ansatte opplever tidvis utfordringer som må løses umiddelbart. Og det gjør de.

– Ikke rart vi er stolte av de ansatte og måten de løser oppgavene på. Folkene våre er NFTs største konkurransefortrinn, fastslår Harry Bøe.

Ser og hører hver enkelt
Mange i bransjen kjenner godt til NFTs møteplasser av både sosial og forretningsmessig art. Selskapet har også lange tradisjoner for å skape interne, sosiale arenaer for å bygge et sterkt og sammensveiset NFT-team.

Som følge av den kraftige NFT-veksten de siste to årene, har selskapet gjort betydelige organisatoriske endringer. Dette gir direkte effekter på selskapets drift, og NFT har bevisst satset på å styrke oppfølgingen av nøkkelressurser – de ansatte. Blant annet gjennomføres det årlige medarbeidersamtaler med hver enkelt.

– Vi har lav terskel for å ta kontakt med ledelsen, og motsatt. Dermed klarer vi å løse utfordringer og problemer raskt. Tilbakemeldingene tyder på at denne kulturen gjør at de ansatte føler trygghet og at de raskt får svar, støtte og backing når hendelser oppstår, forklarer mannskapssjefen.

Gode konserntall
NFT er et datterselskap i NTS ASA. Brønnbåtselskapet er i dag det største enkeltstående virksomhetsområdet i NTS-gruppen, som i tillegg er involvert i servicebåtselskapet KB Dykk AS, Folla Sjøtransport AS og FosenNamsos Sjø AS. I første halvår var korttidsfraværet i konsernet på 0,4 prosent.

Konserntopper innløser opsjoner i Grieg Seafood

$
0
0

Grieg Seafood-aksjen faller fire prosent på børsen fredag ettermiddag. I en børsmelding fremgår det at konserntopper bidrar til salgspresset.

Les også: Grieg Seafood tjente 22 kroner per kilo i andre kvartal

Gevinst
Syv primærinnsidere har nemlig innløst syntetiske aksjeopsjoner i Grieg Seafood. Disse er selskapets konsernsjef, finansdirektør, driftsdirektør, samt tre nåværende og en tidligere regionsdirektør.

Samtlige av Grieg-toppene har romslige gevinster, ettersom aksjekursen har gått som en kule i 2016. Selv etter den siste ukes kursfall handles Grieg-aksjen på 47,90 kroner – et kvarter før stengetid på Oslo Børs fredag.

Kjøpsplikt
Oppgjøret er i kontanter, men innsiderne står ikke fritt til å disponere det.

50 prosent av gevinsten fra ordningen må brukes til å kjøpe aksjer i Grieg Seafood. Kjøpsplikten gjelder inntil man eier 100 prosent av brutto årslønn. De som er en del av Grieg Seafood syntetiske opsjonsprogram har en aksjeeierplikt i selskapet, opplyser selskapet videre.

Sekkingstad passerte to milliarder for første gang

$
0
0

– Vi er godt fornøyd med resultatet. Store deler av 2015 var krevende med store svingninger i lakseprisene fra uke til uke, skriver administrerende direktør Bård Sekkingstad i en epost til Sysla.

FAKTA

Sekkingstad AS

  • Grunnlagt i 1923 av Konrad Sekkingstad
  • Holder til på Skageneset i Sund kommune utenfor Bergen
  • Leverandør av laks og ørret
  • Største eiere i dag er Bård og Konrad Sekkingstad

Han er derfor glad for at de likevel oppnådde marginene de gjorde.

Selskapet, som driver med foredling og eksport av laks og ørret, økte inntektene fra 1,7 milliarder til å såvidt tippe over to milliarder i fjor.

Sekkingstad oppgir vekst i kvantum og høyere markedspriser som hovedårsakene til veksten.

Driftsresultatet har holdt seg stabilt rundt 30 millioner de siste fire årene, men fikk en liten dipp fra 33 til 30 millioner kroner.

– Det skyldes krevende markedsforhold med store prissvingninger.

Resultatet ble først omtalt på bloggen Tunnelsyn. 

Frykter kostnadsvekst

I takt med sterkere pris og høy inntjening har også kostnadene i oppdrettsbransjen gått i været.

Professor Ragnar Tveterås ved Universitetet i Stavanger er blant flere som har pekt på likhetene med kostnadseksplosjonen i oljenæringen. 

En rapport fra matforskningsinstituttet Nofima viste i fjor at kostnadene i lakseoppdrett økte med 40 prosent fra 2004 til 2015.

Sekkingstad deler bekymringen for kostnadsveksten.

– For oppdrettere som opplever fantastiske priser for laksen sin, så deler jeg dette synet. Det blir fort slik i gode tider, men de fleste oppdretterne jeg kjenner har et godt fokus på kostnadene. De husker litt lengre enn de siste 1-2 årene.

Sekkingstad peker på at lakseprisen i 2012 var en tredjedel av det man har sett den siste perioden.

– Den gang gikk førti prosent av oppdrettsselskapene med underskudd. Siden den gang har kostnadene for mange økt med over 30 prosent. Denne utviklingen burde skremme enhver som ønsker at vi skal ha oppdrett i Norge. Men det blir litt som med været, alle snakker om det, men det er få som gjør noe med det.

Hør professor Ragnar Tveterås snakke om kostnadsveksten i Laksekast

Merker konkurranse

I 2014 ble det innført minstelønn i fiskeindustrien. Det medførte at utenlandske ansatte i det polske selskapet Norse Productions, som Sekkingstad hadde outsourcet fabrikkdriften til, fikk en økning i lønnen.

I ettertid av allmenngjøringen varslet Norse Productions at inntil 30 ansatte måtte gå. 

Den gang var Bård Sekkingstad beymret for at vedtaket kunne gi utflytting av arbeidsplasser fra Norge.

I dag viser han til at stadig mer laks går til polske foredlere. 

– Kjenner du bransjen så vet du at det er flere norske videreforedlingsbedrifter som ikke er lengre, og mange som sliter. Det norske markedet har vært fantastisk og godt for flere, men også her merkes konkurransen. Det skyldes på høye laksepriser, men lakseprisene er de samme i Norge som i Polen, det er ikke kostnadsnivået.

De samarbeider fremdeles med Norse Productions som driver fabrikken på Skaganeset.

Forventer høyere priser

Godt og vel åtte måneder inn i 2016 kan Sekkingstad konstantere at året ser ut til å bli like bra, om ikke bedre.

– Vi har hatt en god start på 2016 med både vekst og ok marginer.

Han tror på fortsatt høye priser fremover.

Fremover skal selskapet konsentrere seg om kjernevirksomheten.

– Vi har som plan å videreutvikle det vi er god på, og forsøke å styre unna det vi er mindre god på. Du vet: «liten og nett, blir aldri trett», avslutter Sekkingstad.

Sekkingstad, årsresultat

2015 2014
Driftsinntekter 2 080 962 1 727 819
Driftsresultat 30 949 33 736
Resultat før skatt 27 172 23 698

Millionbot til smoltprodusent

$
0
0
Brota skjedde hausten 2015.

– Selskapet har ikkje sleppt den minstevassføringa dei er pålagt, og som er nødvendig for å oppretthalde økosystemet i, og langs, vassdraget. I tillegg har selskapet ikkje dokumentert at dei har etterlevd kravet om slepp av minstevassføring, seier seksjonssjef Øyvind Leirset i NVEs miljøtilsyn i ei pressemelding.

Eidesvatn er nytta som vasskjelde til Green Salar sitt settefiskanlegg på Ljones. Selskapet hadde lov til å regulere innsjøen 75 centimeter, men senka den ytterlegare 69 centimeter under dette. Det var grunneigarar rundt sjøen som gjorde NVE merksam på dette. Vasstanden i Eidesvatn var under lågaste tillatne regulerte vasstand i 45 døger. Etter at NVE hadde gjort vedtak om at den ulovlige tilstanden skulle opphøyra, vart det sett i gang tiltak for å redusere vassuttaket. Dette, supplert med store nedbørmengder, gjorde at vasstanden var tilbake over lågaste tillatne regulerte vasstand 15.11.2015.

– Krav om reguleringshøgder og slepp av minstevassføring i konsesjonar er sett for at økosystemet skal oppretthaldast trass i at det vert teke vatn ut frå vassdraget. Reguleringsgrenser og storleik på minstevassføringa er sett ut frå ein vurdering som er gjort i konsesjonsprosessen, presiserer Leirset.

Mange av vassdraga som forsyner settefiskanlegg med ferskvatn er mindre, men høgproduktive, kystvassdrag, med bestandar av sjøaure og tidvis også laks. Uttak av vatn ut over det ein har lov til i konsesjonen, vil dermed direkte påverke desse bestandane. I tillegg til at det er ulovleg, er det sterk uheldig då svært mange bestandar av sjøaure viser ein urovekkande negativ trend. Sjøaurebestandane som lever i elvane og bekkane som renn ut Hardangerfjorden skil seg ikkje frå dette mønsteret.

– Vi har dessverre fleire alvorlege reaksjonssaker som gjeld settefiskanlegg. Oppfølging av slike anlegg blir prioritert høgt for å unngå miljøskade. Kontroll vil sikre like vilkår i næringa mellom fleirtalet som investerer i forbetra produksjonsmåte og fåtalet som berre håpar det går bra, seier Leirset.

Ved utmåling av lovbrotsgebyret har NVE lagt særleg vekt på kor grovt brotet er, den økonomiske fordelen og at brotet vart gjort for å fremme tiltakshavaren sine interesser. Potensiell økonomisk fordel i denne saka er berekna til cirka 3,5 millionar kroner.

Green Salar meldte oppbud våren 2016. Hardanger Tingrett åpnet fredag 11. mars konkurs.

– Det de har gjort er ulovlig, og har konsekvenser, selv om de er konkurs

$
0
0

Det er NVE som i dag varsler at de har gitt Green Salar i Kvam et lovbruddsgebyr på på 3 750 000 kroner. Årsaken er brudd for konsesjonen til å regulere Eidesvatn og brudd på forskrift om internkontroll etter vassdragslovgivningen.

Bruddene skal ha skjedd høsten 2015.

Les også: Millionbot til smoltprodusent

Konkurs

Green Salar har meldt oppbud, og er under konkursbehandling. NVE mener likevel det er riktig å komme med gebyret nå.

– Konkursboet må behandle overtredelsesgebyret på samme måte som andre krav og fordringer. Det er viktig for oss av allmennpreventive hensyn å vise at det de har gjort er ulovlig, og har konsekvenser, selv om de er konkurs, sier seksjonssjef Øyvind Leirset i NVE til Sysla.

For lite vann

Eidesvatnet ble brukt som vannkilde til Green Salars settefiskanlegg på Ljones. Selskapet hadde ifølge NVE lov til å regulere innsjøen 75 centimeter, men senket den ytterligere 69 centimeter. Det var grunneiere rundt sjøen som gjorde NVE oppmerksom på saken, og vannstanden var under laveste tillatte nivå i 45 dager. Vannstanden var tilbake på det laveste tillatte nivå 15. november i fjor etter iverksatte tiltak og store nedbørsmengder.

Økonomisk fordel

NVE opplyser i en melding at de i vurderingen av gebyrets størrelse har lagt særlig vekt på hvor alvorlig lovbruddet er, den økonomiske fordelen og at dette var gjort for å fremme tiltakshaverens interesser. Potensiell økonomisk fordel er beregnet til ca. 3,5 millioner kroner.

– Forventer dere å få inn gebyret?

– Vi tar for gitt at konkursboet behandler kravet på korrekt måte. De får vurdere hvordan den økonomiske tilstanden i konkursboet er, sier Leirset.

En gang tidligere

Han sier at allmennpreventive hensyn er den viktigste årsaken til at gebyret er gitt.

– Det er ikke en redning at man har selskap som kun er oppe og går i en kort periode. Også for de selskapene gjelder vanlige lover og regler.

NVE har gitt gebyr til ett settefiskselskap tidligere. Det var i 2013.

– I tillegg har vi en liten håndfull saker vi jobber med.

– Hvorfor er dette viktig?

– For å drive settefiskanlegg, må du ha ferskvann. For å ta ut ferskvann, må du ha en tillatelse som sier noe om hvor mye vann du må slippe gjennom vassdraget. Når du bryter vilkårene, lager du en miljøskade i vassdraget nedenfor.

Sysla har vært i kontakt med bobestyrer, som foreløpig ikke vil gi noen kommentar.

Venter skatteinntekter på 5,8 milliarder fra oppdrett

$
0
0

DNB Markets’ lakseanalytiker Alexander Aukner har, etter forespørsel fra iLaks, utarbeidet et estimat over ventede skatteinntekter fra oppdrettsnæringen for inneværende år. Et grovt overslag indikerer 5,8 milliarder kroner i skatt fra oppdrett av laks i 2016.

Skattesummen inkluderer forøvrig ikke inntektene fra den rikholdige leverandørindustrien som er tilknyttet lakseoppdretterne.

Milliardbeløpet bør kunne finansiere et betydelig antall barnehageplasser, sykehus og veier over statsbudsjettet.

Verdiskaping
Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener at et beløp på godt over fem milliarder kroner i skatt fra en næring er av enorm verdi for et lite land som Norge.

– For en hvilken som helst regjering så vil det være svært krevende å få til et budsjett uten disse milliardene. I tillegg til selve skatten så bidrar havbruksnæringen, som er den nest beste i verdiskaping per ansatt, til enorm verdiskaping, sier han til iLaks.

Årsverk
Han fremhever særlig 10.000 årsverk «på merdkanten», det vil si direkte i selskapene.

– Hver arbeidsplass gir 10 millioner i verdiskaping per år, påpeker han, og legger til 15.000 innkjøpte årsverk fra underleverandører.

Vil variere
– Dette gjør at næringen blir viktigere og viktigere for hvert år. Skatt vil variere avhengig av marked, investeringer, kostnader og resultat. Det er naturlig at skattekostnader og skatteinntekter svinger. Derfor blir det feil å kun fokusere på skatt. Man må se næringen under ett, og måle verdiskapingen, mener Trellevik.

– Tallene under illustrerer hvor viktig havbruk er målt i verdiskaping per sysselsatt, sier han videre.

– Større enn vi fikk i laksekrakkåret 2011

$
0
0

Stigende slaktevolumer og fallende spotpriser preger laksemarkedet for tiden.

– De gode resultatene for andre kvartal kom på bakgrunn av rekordpriser gjennom hele andre kvartal, sier Fish Pool-megler Piotr C. Wingaard til TV2 Nyhetskanalen.

– Om festen er over, sikkert ikke over, men akkurat de prisene der har til gode å se på en stund, legger han til.

Wingaard peker på juli-priser i snitt på 70 kroner, mens de når er kommet ned på 50-tallet.

– Nå går vi inn i en periode hvor vi vil se en eksportvekst som egentlig mangler sidestykke i historien. For Norge sin del har så vi ikke sett så mye fisk noen gang komme ut i høst, og det er større enn vi fikk i laksekrakkåret 2011. Men utsiktene er gode, selv om vi ser betydelig større volum kommer inn i markedet, sier Wingaard.

Videoklippet er gjengitt etter avtale med TV2 Nyhetskanalen.

Klementina fra Litauen ble superrøkter på få år

$
0
0

I idylliske omgivelser i Fusa ligger Sævareid Fiskeanlegg.

Selskapet, som  ble etablert i 1978, startet opp i en nedlagt kartongfabrikk. Lokaliseringen er bestemt av god tilgang til rent ferskvann og har i alle år vært en attraktiv og god arbeidsplass i Fusa.

Lærte seg norsk og har videreutdannet seg
Nå ønsker de å doble produksjonskapasiteten fra 10 til 20 millioner smolt, og er i full gang med byggingen av et nytt RAS-anlegg for  fisken. Til dette trengs det god og stabil arbeidskraft.

Klementina Zukovaite har etter hvert fått mange viktige oppgaver ved Sævareid Fiskeanlegg. Nå har hun vært fast ansatt i to og et halvt år.

Klementina Zukovaite fra Litauen fant veien til den vesle bygda for fem år siden. Hun kom med kjæresten som skulle jobbe i Norge, og tilfeldigheter førte henne inn i oppdrettsnæringen. Etter dette har det gått slag i slag. Fra ikke å kunne et eneste ord norsk, snakker hun nå flytende, og i tillegg har hun blitt en suveren røkter.

– Nå har jeg jobbet for Sævareid i mer enn fire år, og jeg har vært fast ansatt i to og et halvt. Det startet med at jeg vaksinerte fisk ved anlegget, men litt etter hvert fikk jeg muligheten  til også å jobbe videre i klekkeriet og med startfôringen, forteller Zukovaite .

Hun forteller at hun er glad for denne muligheten som åpnet seg for henne.

– Jeg var veldig nysgjerrig på fiskeoppdrett for i Litauen er det ikke slik virksomhet. Det var derfor veldig spennende for meg, men jeg hadde ingen teoretisk bakgrunn fra akvakultur. Lærekurven har derfor vært bratt, men  jeg har lært enormt mye.

Etter en stund fant hun ut at oppdrett var noe hun ville fortsette med.

– Jeg fikk støtte fra ledelsen til å begynne på  akvakulturkurs.  Neste år vil jeg ta fatt på fagbrev og jeg ser ikke bort i fra at jeg vil videreutdanne meg etter det heller, forteller Zukovaite.

Ønsker flere kvinnelige røktere
Det er ikke overvekt av kvinner som jobber som røktere i norsk oppdrettsnæring, og Zukovaite ønsker å anbefale flere kvinner til å gjøre det samme.

– Dagene er variert og det er arbeidet er ikke fysisk tungt, slik kanskje mange tror. Selv liker jeg meg best inne på klekkeriet med rogn og startfôring, og der er det ikke mange tunge løft. I tillegg er det viktig å lære seg noe fra bunnen av, uansett hva man jobber med, for å skaffe seg viktig erfaring. Ellers består dagen av å jobbe på ulike avdelinger ved selskapet. Håndtering og sortering, levering vaksinering dataregistrering er en del av hverdagen, forteller Zukovaite.

Flotte røktere. Klementina Klementina Zukovaite sammen med Rikke Kristiansen Aarmo (til høyre). Aarmo utdanner seg til veterinær, men har sommerjobb ved anlegget.

Ønsker ny arbeidskraft velkommen
De andre som jobber ved anlegget er også imponert over hva Zukovaite har fått til.

– Det er slike folk næringen trenger. Engasjerte og lærevillige folk. Nå er hun så drillet og godt skolert at hun tar del i vaktordningene ved anlegget også. Det er ikke en enkel jobb på et settefiskanlegg, så det ligger mye ansvar i dette arbeidet, forteller Torild Lohne, som har jobbet ved anlegget omtrent fra starten av.

Hun ser at det stadig blir flere utlendinger som blir røktere både på settefisk- og matfiskanleggene.

– De kommer som vikarer eller ekstrahjelp og så tar de fagbrev etter hvert. Dette er veldig viktig arbeidskraft for næringen. Det er gledelig å se at de ønsker å lære seg norsk, og tar teorien til fagbrev og utvikler seg gjennom utdannelse. Røkterne gjør en svært viktig jobb, og den fleksibiliteten og fagkompetansen de sitter på, er avgjørende for næringen, mener Lohne.

Vil løfte røkteryrket frem
Hun ønsker videre å poengtere viktigheten av å løfte denne delen av næringen mer frem i lyset. Nå har de selv ikke hatt problemer med rekrutteringen, men hun vet at flere sliter med dette.

– På generell basis er det på røktersiden det kan være utfordrende å stabil arbeidskraft. Det er derfor viktig og på tide å trekke røkterne frem, og gjøre dem mer synlig på flere arenaer. Dette vil bidra til å øke bevisstheten rundt yrket og på den måten også gjøre det mer attraktivt, mener Lohne.

Klementina Zukovaite har etterutdannet seg. Hun er ferdig med teorien til fagbrev og hun tar nå del i vaktordningene ved anlegget.

Hun har ikke noe klart svar på hvorfor det er vanskelig å rekruttere folk, men hun peker også på at det ikke skader å øke lønningene for å friste flere.

– Det er ikke det at de er dårlig lønnet i dag, men det er heller ingen som snakker om det. Kanskje lønnsnivået har noe å si, så jeg ser ikke bort i fra dette kan bidra til å få flere inn på røktersiden, mener Lohne.

Trenger større fokus på teknologi
I tillegg tror hun det er viktig å løfte utdanningstilbudet innen akvakultur.

– Oppdrettsnæringen blir stadig mer teknologisk. På sjøsiden blir i tillegg håndtering av båter og sjøkunnskaper stadig viktigere. Det er ikke lenger tunge løft, men man må kunne håndtere teknologien. Jeg kunne derfor ønske at leverandørindustrien i større grad var involvert i akvakulturutdannelsen og kanskje også mer involvert i rekrutteringen til røkterjobbene, sier Lohne.

Hun forklarer at når de får inn røktere med  fagbrev så må de lære dem opp i alt som har med bruk av utstyr å gjøre.

– Dette burde de lært mye mer om på skolene. Lærerne gjør en god jobb med  grunnopplæring, men alt som har med utstyr  og teknologi å gjøre, som vaksineringsmaskiner, telleapparat, nødaggregat og fôringsautomater etc. lærer de ikke nok om. Dersom de også lærer dette under utdannelsen, stiller de sterkere, understreker Lohne.

Hun peker også på at TAF-marine utdanningen er en viktig arena for å rekruttere røktere. Samtidig peker hun på at det er merkelig at de som fullfører fire år på videregående skole med fagbrev ikke får ekstrapoeng for dette, dersom de vil gå videre  med høyere utdannelse.

– Har man gått på folkehøyskole eller avlagt militærtjeneste får man ekstra poeng for dette. Det er derfor merkelig at man ikke får ekstra poeng for fagbrevet. Dette bør endres, mener Lohne.

YoungFish for røktere
– YoungFish gjør en formidabel jobb med å trekke til seg de unge, men de har ikke så mange røktere med seg. Man skulle kanskje hatt noe tilsvarende for røkterne, sier Lohne, som har tro på at slikt arbeid er med på å dra utviklingen i riktig retning.

Sævareid er i full gang med å bygge nytt RAS-anlegg. Det skal være operativt fra nyttår. Foto: Sævareid

Nytt anlegg klart over nyttår
Men tilbake til byggeprosessen hos Sævareid.

– Det går fremover. Nå har de fått opp rensedelen på anlegget og de er  snart klare til å sette på plass karene. Det jeg er mest opptatt av er at vi snart skal legge inn rognen som skal inn i dette anlegget. Rognen får vi fra Salmobreed og den legges inn i den gamle delen av anlegget. Der klekkes den, men rett over nyttår skal den overføres til det nye anlegg. Da må det være operativt, forteller Lohne.

Den første produksjonen er planlagt å være leveringsklar i august 2017, og da vil fisken være på omtrent 200 gram.

– Det er altså stor høstsmolt som skal produseres. Vi går derfor en spennende tid i møte her hos oss, avslutter Lohne.

Den perfekte kuling

$
0
0

Det begynte allerede i april. I løpet av 28 ravnsvarte uker falt lakseprisen 60 prosent. Bunnen ble nådd på 18 kroner i slutten av oktober.

Festen fra 2010 var over. 2011 ble et sjokk for oppdrettsnæringen.

Milliardras
August 2016. Den samlede verdien på oppdrettsselskapene på Oslo Børs har falt med 11 milliarder kroner på en uke, etter en sektoranalyse fra analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets under tittelen «A perfect storm is brewing».

Allerede i ingressen i analysen trakk Giskeødegård parallellen mellom laksemarkedet idag versus kollapsen i 2011.

Fish Pool-megler Piotr C. Wingaard følger opp saken idag. I et intervju til TV2 Nyhetskanalen uttaler han følgende:

– Nå går vi inn i en periode hvor vi vil se en eksportvekst som egentlig mangler sidestykke i historien. For Norge sin del har så vi ikke sett så mye fisk noen gang komme ut i høst, og det er større enn vi fikk i laksekrakkåret 2011.

Nullresultat
Men er 2011 en gyldig og relevant sammenligning med 2016?

La oss se nærmere på hva som skjedde den gangen.

Fra 2010 til 2011 økte verdens slaktevolum av laks med 12,1 prosent. Og det stoppet ikke der. I 2012 økte kvantumet med nye 20,8 prosent. Rekordinntjeningen var søkk borte. 2012 ga en snittpris på 26 kroner og nullresultat i næringen.

Hovedforklaringen til den voldsomme produksjonsøkningen var at Chile kom tilbake fra sine omfattende ILA-problemer. Fra 2008 til 2010 gikk chilenske oppdrettere fra et årlig slaktevolum på 403.000 tonn til 130.000 tonn. Nå ble dette reversert. I 2012 slaktet Chile 353.000 tonn.

Chiles snuoperasjon kom samtidig som Norge økte sin produksjon fra 945.000 til 1.143.000 tonn fra 2010 til 2012.

Alt dette kom samtidig.

Det var en perfekt storm.

Sesongmønster
Står vi foran noe lignende nå?

Definitivt ikke. Vi er ikke i nærheten.

Verdens lakseproduksjon er ventet å falle med omlag tre prosent fra 2015 til 2016. I 2017 spår dommedagsprofetene Nordea Markets en økning på fire prosent – et tips som forøvrig ikke er veldig langt unna konsensus blant meglerhusene. Det er en tilbudsvekst som ligger trygt under den underliggende etterspørselsveksten det siste tiår.

Fish Pools egen forward-kurve peker på en prisbunn på 54 kroner kiloet i oktober. Ikke langt unna dagens spotpris altså. Basert på markedsaktørenes egne veddemål tyder alt på et ganske normalt sesongmønster for lakseprisen.

Det går fortsatt an å snyte seg uten å rive av seg nesen.

 

 

– Aksjene vil følge med oppover

$
0
0

Pareto Securities var tidlig ute, og foreslo 15. august en inngang i laksemarkedet. Kort tid etter dundret sektoren rett i kjelleren, etter at analysekonkurrent Nordea Markets vendte tommelen ned.

Ikke lakseberg
Men analytiker-duoen Henning Lund og Carl-Emil Johannessen står på sitt, og forventer sobre tre prosent global tilbudsvekst i 2017. De ser definitivt ikke “noe berg av laks på vei ut i markedet”.

Les også: Den perfekte kuling

– Nei, ikke slik vi ser det, sier Carl-Emil Johannessen.

Stigende priser
– Jeg tror vi kommer til å se stigende priser utover høsten og frem mot jul, og at aksjene vil følge med oppover, sier han videre.

Pareto Secuities har seks Kjøp- og fire Hold-anbefalinger på fiskeaksjene. Favorittene er Marine Harvest, Lerøy Seafood og Grieg Seafood.

Videoen er gjengitt etter avtale med Pareto Securities.


Lader opp til VM i Solund

$
0
0

– Værmeldingene er ikke de beste, men forberedelsene til festen er i full gang, og vi får dette til uansett vær, forteller Michael Niesar til iLaks.

Les også: VM-arrangøren

– Men husk regnklær til konserten i tilfellet. Ellers er det meste under taket, sier den blide tyskeren som leder Sulefisk.

VM-konkurransen går av stabelen fredag på Sulefisks landbase i Eide.

– Vi presenterer mye moro ved siden av VM, som konsert med irske Tupelo, Fiskehaueprisen, god mat og drikke, samt sosialt samvær, sier Niesar.

Det er også en unik mulighet for å hente inn en motivasjonssprøyte i forkant av VM presentert av Evensen Pictures allerede på torsdag. Selve VM er øremerket inviterte venner og samarbeidspartnere, men konserten og motivasjonsforedraget er åpnt for alle som har lyst å få dette med seg.

Millionbot ilagt settefiskanlegg som ledes av HI-forsker

$
0
0

Mandag morgen kunngjorde NVE et vedtak om å ilegge en bot på 3,75 millioner kroner til settefiskanlegget Green Salar. Settefiskanlegget på Ljones ved Tørvikbygd ble slått konkurs i mars i år.

Bakgrunnen for den omfattende boten ligger i Eidesvatnet som ble brukt som vannkilde til Green Salars settefiskanlegg på Ljones. Selskapet hadde ifølge NVE lov til å regulere innsjøen 75 centimeter, men senket den ytterligere 69 centimeter. Det var grunneiere som gjorde NVE oppmerksom på saken, og vannstanden var under laveste tillatte nivå i 45 dager. Vannstanden var tilbake på det laveste tillatte nivå 15. november i fjor etter iverksatte tiltak og store nedbørsmengder.

Jostein Ljones er grunneier og ordfører for Senterpartiet i Kvam kommune. Foto: Kvam kommune

Et slit
– Det har vært et slit, sier grunneier Jostein Ljones til iLaks.

Ljones og hans familie eier fallrettighetene til vassdraget som er vannkilden til settefiskanlegget. Han har fått med seg nyheten om millionbot som er ilagt Green Salar.

– Det er en betydelig bot, ja.

Mannen som ledet virksomheten på Ljones, og fortsatt gjør det, er havforsker Ole Fredrik Skulstad.

– Han har vært driftsleder siden Lingalaks slo anlegget konkurs, og har vært det frem til dags dato, sier Ljones som er ordfører i Kvam kommune.

Skulstad har hatt dialogen med NVE og kommunikasjon mot offentlige myndigheter. Gjennom selskapet OFS Invest, var Skulstad nest største aksjonær med 25 prosent av aksjene i Green Salar.

Fortsatt drift
Ljones bekrefter at det fortsatt er drift ved settefiskanlegget.

– Det har vært i regi av boet, det nye selskapet har ikke tatt over ennå, forklarer han.

Kort tid etter at Green Salar ble slått konkurs i vår ble boet kjøpt opp av det nystiftede selskapet BioFish – med Skulstad igjen på eiersiden.

Ole Fredrik Skulstad. Foto: UiB

Han har i en årrekke arbeidet som forskningstekniker ved Havforskningsinstituttet (HI), og står fortsatt oppført blant de ansatte på HIs hjemmeside. Fra 2001 til 2007 jobbet Skulstad som driftsleder ved HIs sjøanlegg på Matre. Fra 2007 og frem til i sommer har han jobbet som forskningstekniker i HIs sykdom- og smittespredingsgruppe.

Flere roller
Parallelt med forskerjobb på HI på Nordnes var altså Skulstad medeier og driftsleder i settefiskanlegget Green Salar. Gjennom sitt selskap Green Marine har Skulstad jobbet med lukket teknologi og å fremme en mer bærekraftig produksjon av laks, både med tanke på lakselus og sykdom.

iLaks har kontaktet Skulstad per telefon, epost og sms. Han har ikke returnert våre henvendelser.

Daglig leder i BioFish er Crister Andre Johannessen. Mobiltelefonen hans er slått av når iLaks tar kontakt med ham.

Sopte inn over 34 kroner kiloet

$
0
0

Bakkafrost-konsernet leverte et samlet driftsresultat EBIT på 307,1 millioner danske kroner i
Q2 2016. Det opplyser Bakkafrost tirsdag morgen.

De totale slaktevolum i kvartalet var 13.000 tonn sløyd vekt. Det heleide fôrselskapet Havsbrun sourcet 84.000 tonn råstoff.

Svært fornøyde
Oppdrettsegmentet, isolert sett, fikk en en operasjonell EBIT på 357,9 millioner danske kroner,
som tilsvarer 34,47 kroner per kg.

Mens oppdrett tjente på høye laksepriser var det motsatt for foredlingsdivisjonen. Den gjorde opp kvartalet med et driftsunderskudd på -68.4 millioner kroner. FOF-segmentet (fiskemel, olje og fôr) fikk en operasjonell EBITDA på 45,4 millioner danske kroner.

– Vi er svært fornøyde med resultatet for 2. kvartal 2016. Laksespotprisene har vært rekordhøye i kvartalet, og de biologiske resultatene har vært gode. VAP-segmentet har slitt, men vi opprettholder vår strategi om å selge en andel av vår produksjon som foredlede produkter. Utviklingen i vårt fiskemel, fiskeolje og fiskefôr segment i kvartalet var også bra. Fem års investeringsplanen ble oppdatert i juni på vår Kapitalmarkedsdag, og settefiskanlegget i Viðareiði starter produksjon nå, det nye slakteriet har startet drift, og byggingen av det nye klekkeriet i Strond er påbegynt, sier konsernsjef Regin Jacobsen.

Oppkjøp
Bakkafrost kjøpt de resterende aksjene (51 prosent) i oppdrttselskapet P/F Faroe Farming 1. juli 2016. Det færøyske Konkurransetilsynet har godkjent oppkjøpet. Samtidig har Bakkafrost tilbakelevert to oppdrettskonsesjoner til de færøyske myndigheter. Etter disse to transaksjonene har Bakkafrost 14 konsesjoner for oppdrett av laks på øygruppen.

P/F Faroe Farming er et lakseoppdrettsselskap og opererer i den sørlige delen av Færøyene, Suðuroy. Selskapet har tre konsesjoner, høstet 4,681 tonn sløyd vekt i 2015.

Bakkafrost, inkludert Faroe Farming, vil slakte 49.000 tonn laks i 2016.

Inngår langtidskontrakter høyt oppe på 50-tallet

$
0
0

Bakkafrost presenterer idag sitt resultat for andre kvartal. Det viktigste analytikerne henter derfra er selskapets oppdatering på kontraktsporteføljen for laksesalget.

“Ifølge presentasjonsmaterialet er nye og reforhandlede kontrakter nå i tråd med nåværende terminpris (høyt 50-tall resten av året, midten av 50-tallet i 2017), noe som betyr at høyere prisnivå bør være fullt absorbert i markedet”, skriver Sparebank1 Markets’ analytiker Tore A. Tønseth i en oppdatering til sine kunder.

Les også: Sopte inn over 34 kroner kiloet

Ingen overraskelser
Det færøyiske oppdrettselskapet bød ikke på store overraskelser.

– Vi forventer bare mindre endringer i våre estimater og vil holde med vår kjøpsanbefaling. Laksesektoren har falt for mye den siste uken, og det representerer en kjøpsmulighet etter vårt syn, skriver Tønseth som har et kursmål på 330 kroner.

Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård påpeker at Bakkafrosts driftsresultat på 307 millioner danske kroner er seks prosent under konsensus’ forventninger.

Stort gap
– De er også tre prosent under våre egne estimater, og dette er utelukkende på grunn av høyere enn forventede tap i VAP-divisjonen drevet av et historisk stort gap mellom spot- og kontraktspriser i 2. kvartal, skriver Giskeødegård i en analyseoppdatering.

– Ser en inn 2H 2016 og videre inn i 2017, har de startet prosessen med å øke [pris]nivået, vi forventer 10 kroner per kilo opp til midten av 50-tallet, og dette vil ha full effekt fra og med Q4. De sier også at de har nær 40 prosent på kontrakt for resten av året, bemerker han.

Også Giskeødegård har kjøpsanbefaling på Bakkafrost-aksjen, med kursmål 360 kroner.

– Gjellesykdom blir trolig den store kommende trusselen

$
0
0

– Gjelleproblemer var ikke et like stort problem få år tilbake. Det har kommet som en kule og skaper store utfordringer. Ved siden av lakselus tror jeg gjellesykdom vil bli den største utfordringen for næringen fremover, sier Marian Mcloughlin som jobber som histolog hos Fish Vet Group.

Ubalanse
Hun ser på økningen av alle typer av gjelleproblemer som et resultat av flere faktorer.

– Det er kombinasjonen av ulike miljøfaktorer i tillegg til at sjøtemperaturen stiger. Det har rett og slett blitt en ubalanse i sjøen som gir konsekvenser. Vi ser økt oppblomstring av med alger og maneter og oppformering av bakterier og spredning av virus går ofte raskere i varmt vann, forklarer Mcloughlin.

Gjelleproblemer har flere årsaker
Det er ikke bare amøben Paramoeba perurans som forårsaker AGD som truer. Det er flere årsaker til at laksen får gjellesykdommer. Epiteliocystisbakterien Candidatus Branchiomonas cysticola har vært svært utbredt, samt mikrosporidien Desmozoon lepeophtherii. I tillegg har poxvirus kommet inn som en ny årsak til gjelleproblemer hos laksen.

– Når vi ser på gjelleskader er bildet ofte veldig komplisert. Det kan være flere agens til stede i samme prøve, og sammen skaper de problemer. Felles for dem er at de alle er alvorlig, forteller Mcloughlin.

Lakselus kan kontrolleres
Lakselusen gjør stort sett liten skade på laksen i merdene. Strenge lusegrenser forhindrer den i få veldig mange lus per fisk. Problemet er at det er mange fisk i sjøen og summen av lakselus øker smittepresset på villaksen når den vandrer ut.

– I motsetning til lakselus, som jeg mener næringen til dels har kontroll på, er gjellesykdommer noe som man ikke kan kontrollere foreløpig. Vi ser store skader og i flere tilfeller er det ikke noe å gjøre med det. Det er alvorlig, avslutter Mcloughlin.

Viewing all 20640 articles
Browse latest View live